BE-ja : “Evropa e plakur” ka nevojë për emigrantët

Emigracioni

emigracioni ne focus 1Europa është drejt e plakjes së shpejt se çdo rajon tjetër në botë dhe është në nevojë të emigrantëve, sipas raportit të Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) dhe BE. Evropa “Kontinenti i plakur” mund të jetë në gjendje për të kompensuar ndikimin e një fuqi punëtore të plakjes deri rreth 2020, duke përfshirë më shumë gra dhe punëtorë më të vjetër në vendin e punës, duke i inkurajuar lëvizshmërinë brenda Evropës dhe duke e bërë përdorimin më të mirë të emigrantëve ekzistuese, sipas ekspertëve të BE-së dhe Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

Për këtë Bashkimi Evropian do të duhet të tërheqë një numër të konsiderueshëm të punëtorëve të kualifikuar nga jashtë kufijve të saj, duke kapërcyer rritjen e pakënaqësinë popullore që reflektohet në popullaritetin e partive anti-emigrante, thekson Reuters.

Mbyllja e derës për emigracionin, përbën ngadalsimin ekonomikemigracioni ne focus 2

“Nëse mbyll derën emigracionit, do të paguash çmimin ekonomik. Aktualisht, më së miri ne mund të shfrytëzojmë emigrantët të cilët janë tashmë këtu, duke iu përshtatur më mirë të përdorin aftësitë e tyre për nevojat e tregut të punës. Në një horizont më të largët, çështja nuk është kufizuar në këtë, por ajo gjithashtu përfshin në rritje rrjedhën e emigrantëve, thotë Jean-Christophe Dumont, një ekspert për çështjet e migracionit në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim. Me ritmin e tanishëm, lokomotivë të e ekonomisë europiane, Gjermania, së bashku me Spanjën dhe Poloninë, do të shohim rënie e tyre të popullsisë, i cili do të ngadalësojë rritjen ekonomike.emigracioni ne focus-3

Gjermania parashikon rënien e popullsisë

82 milion banorë të Gjermanisë do të bjerë në 74.7 milionë deri në vitin 2050, dhe mosha mesatare e tyre do të rritet për rreth 50 vjeç, në bazë të shërbimit të statistikave të BE-së, Eurostat. Disa nga parashikimet për të ardhmen në Gjermani janë edhe më të zymtë përsa i përket e popullsisë gjermane që do bjerë në 65 milion deri në 2060. Në të kundërt, Britania, Franca dhe Irlanda dhe Italia mund të presin rimëkëmbjen ekonomike. Deri në vitin 2050, Britania do të arrij Gjermaninë dhe popullsia e saj do të jetë vendi më i populluar i BE-së me 77.2 milion banorë, ndërsa Franca do të arrijë të njëjtin nivel me Gjermaninë me 74.3 milion banorë

Retorika anti-emigrant

Shumë vende evropiane, të cilat janë ende në prag të recesionit ekonomik në gjashtë vjetët e fundit, po shkojnë në drejtim të kundërt të politikës demografike për shkak të rritjes së retorikës anti-emigrante. Një tjetër argument për nevojën e ngutshme të një dialogu të arsyeshëm është rritja në ndryshimin demografik të pensioneve dhe kujdesit shëndetësor dhe sistemin e shëndetësisë, sidomos në vende të tilla si Gjermania dhe Spanja, të cilat në të ardhmen do të kenë banorët në moshën më të plakur.

 

 

Gjermania vendi kryesor

Gjermania ka marrë rreth 400,000 emigrantë në vitin 2012, viti i fundit për të cilin OECD ka detaje të plota. Më pak se një milion emigrantë ka pritur SHBA, por shumë më tepër se 286,000 në Britania, 259,000 Franca dhe 258,000 Italia.

Pjesa më e madhe e emigrantëve në Gjermani vijnë nga vetë Bashkimin Evropian. Gjendja e mirë e ekonomisë gjermane ka tërhequr emigrantët nga vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore të cilat kanë lidhje të forta me Berlin, por edhe nga vendet jugore evropiane që janë prekur nga kriza ekonomike. Gjermania po përballet me një popullsi të plakjes, ndryshimet e fundit në legjislacion kanë lehtësuar emigrimin nga vendet e treta, gjithnjë sipas raportit të OECD.

Kriza ul fluksin

Kriza ka ulur fluksin e migrimit nga vendet e treta me 950,000 në vitin 2012, krahasuar me 1.4 milion euro në vitin 2007. Kjo është hera e parë që numri i emigrantëve të ligjshëm në Evropë janë më të ulëta se numri i cili ka hyrë në SHBA. Profili i emigrantëve ka ndryshuar në vitet e fundit. Kina mbetet vendi i origjinës, fluksi i emigrantëve nga Evropa Lindore u rrit dhe pastaj u ul, dhe rrjedha e emigrantëve nga vendet e Amerikës Latine është në mënyrë të qëndrueshme në rënie. Emigrantët tani janë më të kualifikuar, pasi përqindja e atyre që kanë arsim të lartë është rritur me 70% gjatë dekadës së fundit.

Azili politik

Për sa i përket azilit, Gjermania ishte edhe destinacioni i parë i refugjatëve në 2013 me 110.000 , në krahasim me 68.000 për SHBA dhe 60,000 në Francë, sipas raportit

Në përgjithësi, 556.000 njerëz kërkuan azil në zonën e OECD-së gjatë vitit të kaluar, e cila përkthehet në një rritje prej 20%, kryesisht për shkak të vazhdimit të luftës në Siri. Refugjatët sirianë kërkojnë azil ku vitin e kaluar arriti në 47.800, ndjekur me 34.500 kërkesa të bëra nga refugjatët nga Avganistani.

Trajtimi

Vihet në dukje kompleksitetin e çështjeve në fjalë, në mes të nevojës për punë dhe qëllimeve të integrimit social se “emigrantët duhet të trajtohet si një burim i burimeve dhe jo si një problem, ndërsa në kuadrin e politikave të integrimit si një investim.” Sistemet e menaxhimit nga rrjedha e emigrantëve ekonomikë që janë duke sot, ka mundësi të mos punojnë nesër” paralajmëron Stephen Skarpeta, Drejtor për Punësim, Punës dhe Çështjeve Sociale të OECD. “Mosveprimi mund të ketë kosto.”emigracioni ne focus -4