Planeti Mars: U zbulua krater i rrallë dhe i trefishtë.

219

Anija kozmike e ESA-s Mars Express fotografoi gjetjen e rrallë

Marsi ka shumë kratere në sipërfaqen e tij, mbetje të asteroidëve dhe kometave të vjetra që bien. Anija kozmike e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) Mars Express, e cila ka vite që rrotullohet rreth planetit fqinj, ka zbuluar një krater të trefishtë mbresëlënës të pazakontë. Në fakt, këto janë tre kratere që mbivendosen pjesërisht.

Krateri i trefishtë, i vendosur në një vend shumë antik (Noachis Terra) në hemisferën jugore të Marsit, vlerësohet të jetë krijuar rreth katër miliardë vjet më parë, kur planeti “i kuq” u bombardua nga një numër i madh i asteroideve dhe kometave. Disa gjurmë të asaj të kaluar të largët të dhunshme ruhen akoma në sipërfaqen e planetit.