Refugjatet / UNHCR rifillon evakuimet nga Libia

Bota Emigracioni

Agjencia e OKB-së për Refugjatë, UNHCR, tani po vazhdon me operacionet e evakuimit për emigrantët e pambrojtur në Libi.

Organizata theksoi prioritetin e këtij operacioni, duke thënë se refugjatët janë “të lodhur në kushte ekstreme që kërcënojnë jetën dhe mirëqenien e tyre”.

Më 10 maj, UNHCR transferoi 132 refugjatë dhe azilkërkues të prekshëm nga Tripoli në Niamey, kryeqyteti i Nigerit. Ky është transferimi i parë që kur programi u ndërpre përkohësisht në fillim të marsit, pas shqetësimeve nga qeveria e Nigerit se nisjet e mëvonshme për rivendosjen në vende të tjera nuk po përmbaheshin me ritmin e ardhjes në Niger.

Në kushte ekstreme në Libi

Refugjatët në paraburgim në Libi po lëngojnë në kushte ekstreme që kërcënojnë jetën dhe mirëqenien e tyre”, tha Vincent Cochetel, i dërguari i posaçëm i UNHCR-së për situatën mesdhetare mesdhetare. Qeveria e Nigerit ka ofruar bujarisht hapësirë ​​shtesë për deri në 1,500 refugjatë në Mekanizmin e Tranzicionit Emergjent të drejtuar nga UNHCR në Niamey, me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian. duhet të gjejnë zgjidhje për rivendosjen e këtyre refugjatëve në vende të tjera. ”

UNHCR tha se që nga nëntori 2017, me mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe autoriteteve libiane, ka evakuar 1,474 refugjatë dhe kërkues të azilit, duke përfshirë nënat e vetme, familjet dhe fëmijët e pashoqëruar dhe të ndarë, jashtë ndalimit në Libi. I zhvendosi ato në Niger (1,152), Itali (312) dhe Rumani (10).

Përveç kësaj, UNHCR ka përpunuar 477 raste për zhvendosje direkt nga Libia në vendet e treta dhe vazhdon të kërkojë vende të tjera të zhvendosjes si një zgjidhje e sigurt, e shpëtuar dhe e qëndrueshme për refugjatët dhe azilkërkuesit në nevojë në Libi.