Rekorde botërore më vdekjeprurëse të motit

Mjedisi

Një listë e ngjarjeve më ekstreme të motit që kanë pasur më shumë viktima të njeriut deri më tani të publikuara nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO).

Rekord i ri, në lidhje me ciklonet tropikale, tornadot, vetëtimat dhe breshër, janë regjistruar nga paneli 19 ndërkombëtar të WMO, të udhëhequr nga profesori i gjeografisë Randy Serveni Universitetin e Arizonës.

Në mënyrë të veçantë, rekordet më të mëdha vdekshmërisë janë:

– Cikloni tropikal (Cyclone / Uragani): Përafërsisht 300,000 vdekje (12-13 nëntor 1970) në Bangladesh. Për krahasim, uragani “Katrina” në New Orleans të SHBA në vitin 2005 ishte pak më shumë se 2.000 viktima.

Siphon (Tornado): Rreth 1.300 të vdekur më 26 prill 1989, në Bangladesh.

– Rrufeja vrasëse: 469 viktima pas rënies së rrufes në rezervuarin e naftës Ntronka në Egjipt (2 nëntor 1994).

– Rrufeja – drejtpërdrejtë goditëse : 21 të vdekur nga rrufeja në një kasolle në Zimbabve, (23 dhjetor 1975).

– Breshër: 246 të vdekur në afërsi të Marantampant në Indi (30 prill 1888), pas rënies breshër, i cili thuhet se “kishte madhësinë e vezëve patës, dhe të portokallit”

“Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se sa e rrezikshme mund të jenë disa kushte të caktuara atmosferike”, tha Serveni. Një listë e plotë e motit dhe klimës ekstreme gjenden në dosjen e OBM në: wmo.asu.edu.