“SOS” nga 700 shkencëtarë mbi klimën, protesta në Francë

Mjedisi

Duke u larguar nga eksorcizmat dhe duke shkuar në veprim për një shoqëri pa qymyrguri” është thirrja – një thirrje drejt udhëheqjes politike përmes gazetës “Liberation”, 700 shkencëtarë francezë.

Me titullin “Emergjenca e klimës,  “SOS 700 shencetaret”, gazeta publikon tekstin e gjerë ku autorët e saj shpjegojnë:

Vetëm ndryshimet e menjëhershme dhe angazhimet afatshkurtra, brenda objektivave të qarta dhe ambicioze deri në vitin 2030, do të na lejojnë t’i përgjigjemi sfidës së klimës”.

Kemi shkuar tashmë në të ardhmen” theksojnë ata. “Kemi rritje të temperaturave mesatare, rishfaqja e përsëritjes së nxehtësisë gjatë verës edhe në hemisferën veriore, shkrirja e akullnajave dhe akulli i detit, thatësirat, ndryshimi i zonave për disa kafshë dhe bimë, shkatërrimi i ekosistemeve të rralla dhe të vlefshme, niveli i detit, janë manifestimet specifike të ndryshimeve klimatike që vazhdojnë të grumbullohen “.

Shkrimi i publikuar ne gazete i referohet Marrëveshjes së Parisit në dhjetor 2015, i cili përcaktoi qëllimin e reduktimit të ngrohjes globale nën 20 gradë Celsius.

Mbrojtja e klimës: përgjegjësia e përbashkët e të gjithëve

Për sa i përket nivelit ndërkombëtar shkencëtarët thonë se do të ketë mundësi për zhvillimin e një dinamike, të tilla si Samitin e ardhshëm të Veprimit Global në Kaliforni, si dhe takimi e COP24 në Poloni në dhjetor, apo edhe në 2019 në takimin e samitit mbi klimën në OKB.