San Andreas, gati për një tërmet nga më të fortët në historinë e planetit

Shkencë

termeti ne focus-2Parashikimi dhe mundësia e një tërmeti të madh dhe shkatërrues në Kaliforni reflekton pikëpamjet e më shumë ekipeve shkencore, raporton Forbes.

Pse shkencëtarët kanë filluar të shqetësohen?

Shkarja e tokës në San Andreas ka krijuar tërmet të madh në rajon, pas dridhje e 7.9 të shkallës Rihter që goditi Kaliforni në 1857, pra reth 159 vjet më parë.

Teoria që ne presim për tërmetin tjetër të madh bëhet e dukshme me disa llogaritje të specializuara dhe matjeve. Norma mesatare e lëvizjes përgjatë shkarjes së mbetur mjaft i qëndrueshëm në rreth 2 inç në vit për të kaluar disa milion vjet.

Duke pasur parasysh hendekun e lartpërmendur kohore prej 159 vjetësh që nga tërmeti i fundit i madh përgjatë shkarjes së Shën Andreas, është konstatuar se shkarja e tokës ka lëvizur rreth 8 metra nga atehere e deri më sot.

Efekti i akumuluar i këtyre 159 vjet dhe shkarja e tokës në 8 këtyre do të krijojë kushtet e nevojshme për një tërmet të madh në afërsi të 8 të shkallës Rihter. Përfundimisht, kur energjia e akumuluar kalon forcat elastik dhe përplaset rreth shkëmbit, ky do të thyhet. Në këtë pikë të dy pllakat tektonike do të tejkalojë vlerën kritike të fuqisë së në tërheqje në zonën qendrore do të zhvendoset nga pozicioni i tyre dhe do të shkaktojë tërmet i madh.

Në vitin 2008, Instituti Gjeollogjik në Shtetet e Bashkuara ka publikuar një raport mbi rezultatet e një tërmeti të mundshëm rreth San Andreas. Raporti i referohet më shumë se do të ketë1800 të vdekur dhe humbjet e më shumë se 200 miliardë $. /Focus News.al/