Ky është ekipi i NASA-s që do të shkojë në Hënë

368

18 astronautët që do të shkojnë në Hënë u prezantuan nga NASA.

Ne kthehemi në Hënë si pjesë e programit “Artemis” për të mësuar të jetojmë dhe të punojmë në një botë tjetër për të mirën e njerëzimit. “Ne kemi zgjedhur një ekip fillestar të astronautëve të NASA – Ekipi Artemis – për të ndihmuar në hapjen e rrugës për misionet e ardhshme hënore, duke përfshirë misionin e gruas së parë dhe burrit tjetër për të ecur në sipërfaqen e Hënës në 2024,” lexon faqja e internetit. të agjencisë

Nga 18 anëtarët e grupit, gjysma janë gra. Nënpresidenti i SHBA Mike Pence bëri një prezantim të Mërkurën. Njoftimi u bë në Qendrën Hapësinore Kennedy në Florida, nën një nga tre raketat Saturn V të mbetura nga programi Apollo i viteve 1960 dhe 1970.

Shefi i NASA-s Jim Brydenstein theksoi se më shumë njerëz do të bashkohen me ekipin. Programi planifikon të fillojë misionet robotike në 2021, pasuar nga nisja e ekuipazhit Artemis II në orbitë rreth Hënës në 2023. Agjencia Amerikane e Hapësirës pret që të zgjedhë anëtarët e këtij ekuipazhi nga 2021, dhe ekuipazhin e Artemis III synonte të hënorizohej më vonë. Të dy misionet do të fillojnë me katër persona, dhe dy do të jenë të tjerët që do të ecin në Hënë, me Artemis III.

Gjysma e anëtarëve të Skuadrës Artemis tashmë kanë fluturuar në hapësirë. Ekipi përfshin njerëz nga pesë klasa të astronautëve, midis 1996 dhe 2017.

Anëtarët janë si më poshtë:

-Jo Aqaba, 53 vjeç (veteran i NASA-s, me 306 ditë në hapësirë).

-Keila Barron, 33 (Oficeri i nëndetëses së Marinës Amerikane, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

Raja Hari, 43 (pilot provë i Forcës Ajrore të SHBA, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Mathew Dominic, 39 (pilot pilot, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Victor Glover, 44 vjeç (oficeri i Marinës Amerikane, tashmë është në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës).

-Woody Hoberg, 35 vjeç (inxhinier, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Johnny Kim, 36 vjeç (oficeri i Marinës Amerikane, ish FALAS dhe mjek, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Christina Koch, 41 vjeç (inxhiniere, me 328 ditë në hapësirë ​​gjatë misionit të saj të parë në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar, ku ajo mori pjesë në shëtitjen e parë hapësinore të bërë vetëm nga gratë).

-Kiel Lindgren, 47 (kirurg fluturimi, 142 ditë në misionin e tij të parë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës).

-Nicol Mann, 43 (Piloti i provës dhe inxhinier mekanik i Trupave Marine të SH.B.A.-së, është në ekipin e testimit të fluturimit me personel për anijen kozmike të Boeing 2021 CST-100 Starliner).

– Ann McLain, 41 (Nënkolonel dhe Inxhinier i Ushtrisë së SHBA, me 204 ditë në misionin e saj të parë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës).

-Jessica Meyer, 43 (PhD në Biologjinë Detare, me 205 ditë në misionin e saj të parë në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar, ku ajo mori pjesë në ecjen e parë hapësinore vetëm nga gratë).

-Jasmine Mogbeli, 37 (piloti i provës së helikopterit në Korpusin Detar dhe aeronautikën, nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Kate Rubins, 42 vjeç (mikrobiolog me 115 ditë në misionin e saj të parë dhe 57 ditë në misionin e saj të dytë në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar. Ajo ishte gruaja e 60-të në histori që fluturoi në hapësirë).

-Frank Rubio, 44 ​​vjeç (piloti i helikopterit të Ushtrisë Amerikane dhe kirurg i fluturimit, nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Scott Tingle, 55 (Oficer i Marinës Amerikane dhe Inxhinier Mekanik, me 168 ditë në misionin e tij të parë në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar).

-Jessica Watkins, 32 (PhD në Gjeologji, ka punuar në misionet e anijeve kozmike të NASA-s në Mars, ende nuk ka fluturuar në hapësirë).

-Stephany Wilson, 54 vjeç (inxhinier, me 43 ditë në tre misione të anijes kozmike në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.)
Këtë e pëlqejnë %d blogues: