Senati amerikan: “Po” për anëtarësimin e Maqedonisë Veriore në NATO

Bota

Shumica dërrmuese miratoi në seancën plenare të senatit amerikan protokollin për pranimin e Maqedonisë së Veriut në NATO, duke votuar në favor të 91 senatorëve dhe 2 kundër.

Senatorët e vetëm që shprehën rezervime dhe votuan në negativ ishin senatori Rand Paul i Kentucky dhe senatori Mike Lee nga Juta. Përfundimi i procesit të ratifikimit nga parlamentet kombëtar të Shteteve Anëtare do të lejojë që Maqedonia Veriore të bëhet  zyrtarisht anëtari i 30-të i Aleancës Atlantik.

Në letrën e tij, presidenti amerikan vuri në dukje se “Maqedonia Veriore është një partner i qëndrueshëm i sigurisë amerikane dhe anëtarësimi i saj në NATO, si dhe do të përfitojë drejtpërdrejt nga interesat strategjikë të Shteteve të Bashkuara dhe Aleancës së NATO-s”.

29 vendet e NATO-s dhe Maqedonia Veriore kishin nënshkruar protokollin e pranimit në Bruksel në shkurt 2019.