Ndryshimet klimatike: “Planeti së shpejti do të bëhet i panjohur” (Video)

Mjedisi

Tani është më evidente se kurrë që klima po ndryshon. Një tregues është temperatura e mjedisit që është super-rritur. Nuk është rastësi që, veçanërisht në vitin 2022, u përballëm me valë të forta të të nxehtit dhe zjarre gjithëpërfshirëse.

Jo vetëm në Greqi, por edhe në të gjithë planetin, që në ditët e para të verës u regjistruan temperatura “rekord” të cilat ndikuan në shpalljen e shumë vendeve në gjendje të jashtëzakonshme.

“Ky eshte vetem fillimi”
Bill McGuire, profesor i gjeofizikës dhe rreziqeve klimatike në University College London, i tha Guardian: “Ky është vetëm fillimi”.

Profesori vëren se “për një kohë të gjatë – ne kemi injoruar paralajmërimet se rritja e emetimeve të karbonit po e ngroh në mënyrë të rrezikshme Tokën, dhe tani do të paguajmë çmimin për vetëkënaqësinë tonë me stuhitë ekstreme, përmbytjet, thatësirat dhe valët e të nxehtit”.

Libri i tij, Hothouse Earth, duket më i rëndësishëm se kurrë. Pika thelbësore, argumenton ai, është se nuk ka më asnjë shans për të shmangur një kolaps të rrezikshëm dhe të gjithëfuqishëm klimatik.

Ne e kemi kaluar pikën e pakthimit dhe mund të presim me padurim një të ardhme në të cilën valët vdekjeprurëse të të nxehtit dhe temperaturat mbi 50 C (120F) janë të zakonshme në tropikët, ku verat në gjerësi të butë do të jenë gjithmonë të nxehta dhe ku janë të destinuara oqeanet. të bëhet e nxehtë dhe e thartë”.

“Një fëmijë i lindur në 2020 do të përballet me një botë shumë më armiqësore se gjyshërit e tij”
Shumica e ekspertëve ende argumentojnë se ne kemi ende kohë, megjithëse jo shumë, për të sjellë reduktime të konsiderueshme në emetimet e gazeve serrë. Zero emetimet përmes lëvizjes së shpejtë dhe trajtimit të ngrohjes globale është ende në duart tona.

Pretendime të tilla janë hedhur poshtë nga McGuire. “Unë njoh shumë njerëz që punojnë në shkencën e klimës, të cilët thonë një gjë në publik, por një gjë shumë të ndryshme në privat. Në konfidencë, të gjithë janë shumë më të frikësuar për të ardhmen me të cilën përballemi, por nuk do ta pranojnë publikisht. Unë e quaj këtë qetësim klimatik dhe mendoj se i bën gjërat edhe më keq. Bota duhet të dijë se sa keq do të shkojnë gjërat përpara se të mund të shpresojmë të fillojmë të përballemi me krizën.

Toka
Bill McGuire, në librin e tij, kishte shkruar për situatat e pafavorshme që do të përballej planeti. Por, ai nuk ka parashikuar që ato të verifikohen menjëherë pas publikimit. Në veçanti, ai zbuloi se shumë nga këto rekorde tashmë ishin thyer. “Ky është problemi me shkrimin e një libri për kolapsin e klimës,” thotë McGuire. “Në kohën kur është publikuar, tashmë është i vjetëruar. Kështu lëvizin gjërat shpejt”.

Ndër rekordet e thyera përpara se të botohej libri ishte njoftimi se temperatura në Anglinë lindore arriti në 40.3C më 19 korrik, më e larta e regjistruar ndonjëherë në MB. Përveç kësaj, Shërbimi Zjarrfikës i Londrës duhej të merrej me zjarret në të gjithë kryeqytetin, ku njëra prej tyre shkatërroi 16 shtëpi në Wennington.

Ekuipazhet atje duhej të luftonin për të shpëtuar vetë stacionin e zjarrit lokal. “Kush do ta kishte menduar se një fshat në buzë të Londrës do të zhdukej pothuajse nga zjarret në vitin 2022,” thotë McGuire. “Nëse ky vend ka nevojë për një thirrje zgjimi, kjo është ajo.”

“Ndërsa po shkojmë në vitin 2022, tashmë është një botë tjetër atje”
Këtë vit përjetuam zjarre me intensitet dhe ashpërsi të paparë që përfshiu Evropën, Amerikën e Veriut dhe Australi.

Këto ndryshime nxjerrin në pah një nga aspektet më të rëndësishme të krizës klimatike: shpejtësia me të cilën temperatura mesatare globale po rritet po përkthehet në ngjarje ekstreme të motit. “Vetëm shikoni se çfarë po ndodh tashmë në një botë që është ngrohur vetëm pak më shumë se një gradë,” thotë McGuire. “Rezulton se klima po ndryshon për keq shumë më shpejt sesa parashikohej nga modelet e hershme klimatike. Kjo është diçka që askush nuk e priste”.