Studimi: Çdo njeri mund të ketë super kujtesë, mjafton vetëm trajnim i duhur

Shendeti

Pothuajse çdokush mund të ketë super kujtesë dhe të jetë në gjendje të mbajë mend më shumë dhe për një kohë të gjatë, për aq kohë bën trajnimin e duhur.

Këtë e tregon një studim i fundit ndërkombëtar, i cili ishte i bazuar në eksperimente në njerëz, kun ë thelb vërteton atë që dinin grekët e lashtë dhe romakët, të cilët e përdoren këtë si teknikat e ruajtjes të ashtuquajtur “pallatet e kujtesës”.

Pas 40 ditë trajnimi përditshme me një kohë prej 40 minutash, duke përdorur një teknikë për të përmirësuar kujtesën, është provuar se një person me ruajtjen e aftësive mesatare mund të më shumë fishojë  kujtesën e tij. Hulumtuesit nga Holanda, Gjermania dhe Shtetet e Bashkuara, të udhëhequr nga profesor asistent i Neuroscience Martin Ntresler në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Nijmegen, pasi eksperimentoi 51 vullnetarë.  Pas katër muajve, pasi kishte mbaruar trajnimin e kujtesës, revokimi i fjalëve në kujtesën e pjesëmarrësve mbeti e lartë. Mbani mend një mesatare prej 50 fjalëve, përkatësisht përmirësimi i kujtesës nuk ishte e rastit. Këta njerëz, që kishin marrë pjesë në Kampionatin Botëror të kujtesës, mund të kishin mësuar përmendësh 500 numra ose 100 fjalë në pesë minuta. Ekzaminimi krahasues i kampionëve trurit të kujtesës në 23 njerëz me kujtesën mesatare fillimisht ka treguar dallime të rëndësishme në lidhjet e trurit.