Shkencëtarët: Oksigjen në 12 miliardë vite dritë larg nga Toka

Shkencë

oksigjen në 12 miliardë vite dritë larg nga TokaAstronomët në SHBA kanë zbuluar oksigjen në rajonin më të largët të universit deri më sot, në një galaktikë të largët në 12 miliardë vite dritë larg nga Toka.

Studiuesit të udhëhequr nga profesori i astronomisë “Alice Saplei Universitetin e Kalifornisë-Los” Angeles (UCLA), i cili bëri botimin përkatës në revistën «Astrophysical Journal Letters», përdori teleskopin e madh Keck në malin Maounakea Hawaii për të bërë matjen e saktë matës të oksigjenit në një galaktikë të tillë. Oksigjeni, elementi i tretë kimik më të bollshme në univers, është krijuar në brendësi të yjeve dhe, kur ata vdesin dhe shpërthejnë (supernova), lëshojnë në gaz ndëryjore.

Galaxy COSMOS-1908 që u bë zbulimi i oksigjenit, përmban rreth një miliardë yje shumë më pak se sa 100 miliardë të galaktikës sonë. Për më tepër, për shkak të largësisë në galaktikë e largët përmban vetëm 20% të oksigjenit që është vërejtur në Diellin tonë

Burimi: econews