SHQIPËRIA PA MINISTRI EMIGRACIONI EDHE PSE SHQIPTARET JANE DIASPORA E TRETË MË E MADHE NE BOTË

Emigracioni

Shqiptarët përbëjnë diasporën e tretë më të madhe në botë, me rreth 30% të të lindurve në vend që tani jetojnë jashtë kufijve të saj, sipas shifrave të publikuara nga Forbes, ndërsa tensionet mes Shqipërisë, Evropës dhe Britanisë së Madhe vazhdojnë të zbehen për shkak të rritjes së flukseve të azilit. 

Faqja e internetit renditi vendet sipas madhësisë së diasporës në raport me vendin, duke e vendosur Shqipërinë në vendin e tretë me rreth 1.2 milionë emigrantë. Kjo e vendos atë mbi vende të tilla si Siria, Moldavia dhe Armenia.

Dy vendet që ia kaluan Shqipërisë ishin Bosnja dhe Hercegovina me 34% të qytetarëve që tani jetojnë jashtë dhe Guajana me 36.4%.

Migrimi është një rrezik i madh për Shqipërinë, ku më shumë se gjysma e popullsisë së saj dëshiron ose planifikon të largohet. Përveç kësaj, eksodi masiv i të rinjve dhe të arsimuarve ka çuar në mungesa të konsiderueshme në sektorin e punës, si hoteleria, turizmi, prodhimi dhe bujqësia. Përveç kësaj, ka shqetësime se nuk do të paguajnë mjaft njerëz në sistemin e sigurimeve shoqërore, duke rezultuar në një mungesë në të ardhmen e afërt.

Por nuk janë vetëm emigrantët ata që po shkaktojnë probleme, pasi valët e azilkërkuesve kanë hyrë në BE prej shumë vitesh, me numra në rritje në Britaninë e Madhe gjatë vitit 2022. Të paktën 12,000 shqiptarë, kryesisht të rinj, kanë udhëtuar në MB këtë vit, duke tërhequr zemërimin e qeverisë dhe mediave të djathta britanike që i cilësuan si kriminelë dhe “pushtues”.

Të rinjtë shqiptarë dhe kombësi të tjera kanë blerë udhëtime nga Franca në Britani të Madhe përmes varkave të dyshimta të drejtuara nga bandat e organizuara. Çmimi aktual për kalimin është rreth 3,000 £, por mund të varet nga madhësia e anijes dhe koha e udhëtimit. Shumë azilkërkues të dëshpëruar marrin borxh ndaj huadhënësve ose vetë trafikantëve dhe më pas luftojnë për ta shlyer atë.

Burimi : EURACTIV