Studimi: Ja sa mijëra vdekje sjell kriza ekonomike !

Shendeti

kriza-kanceri-2Studimi Botëror: Kanceri vjen dhe kriza ekonomike . Kriza ekonomike, kursimi, papunësia, zvogëlimet n; shpenzimet publike në shëndetësi, kanë rritur numrin e vdekjeve nga kanceri, thotë studimi i ri shkencor ndërkombëtar.

Studimi përfshin më shumë se 70 vende me të ardhura të larta ekonomike dhe të mesme, dhe që vlerëson se kriza globale e 2008-10 ishin lidhur me mbi 263,000 vdekje nga kanceri në vetëm 35 vendet të OECD. Si dhe 169,000 vdekje shtesë kanë ndodhur në Bashkimin Evropian

Studiuesit nga universitetet kryesore në Britani dhe Shtetet e Bashkuara (Harvard, Oxford, Imperial, e Mbretit), të kryesuar nga Dr. Machimpen Marouthapou e Imperial College në Londër, i cili bëri njoftimin e publikuar në revistën e njohur mjekësore “The Lancet”, deklaroi se ” shpetuan”në një farë mënyre disa vende që kanë mbulim universal shëndetësor, që kishin një rritje të vogël në rastet e kancerit.

Sipas studimit, një rritje të papunësisë me 1% ndikon me 0.37 vdekje të tjera nga kanceri për 100,000 njerëz. Një reduktim prej 1% (si përqindje e PBB-së) në shpenzimet e qeverisë shëndetësor ndikon lidhur me 0.0053 vdekje shtesë për 100,000 njerëz.

Në të kaluarën, studime të tjera kanë treguar ndikimin e krizës ekonomike në shëndetin fizik dhe mendor të njerëzve, veçanërisht ne atë të papunëve.