Lija e majmunit: 12 raste deri tani në Greqi, 5.000 raste në mbarë botën

Shendeti

Lija e majmunit është një infeksion i rrallë viral, i cili transmetohet kryesisht nga kafshët e egra që gjenden në zonat e Afrikës Perëndimore dhe Qendrore. Është i njohur që nga viti 1958 dhe rasti i parë i njeriut është regjistruar në vitin 1970, në Republikën e Kongos.

Sëmundja prek rrallë njerëzit dhe klinikisht i ngjan lisë njerëzore, një sëmundje që është zhdukur pas vaksinimit dhe rasti i fundit u regjistrua në Somali në vitin 1976. Shpërthimi i fundit i lisë së majmunëve te njerëzit filloi në MB më 7 maj 2022 dhe deri më 29 qershor. 2022 më shumë se 5.000 raste janë regjistruar në mbarë botën. Në Greqi, rasti i parë është evidentuar më 8 qershor 2022, te një pacient me një udhëtim të fundit jashtë vendit. Që atëherë, deri më sot janë diagnostikuar zyrtarisht gjithsej 12 raste.