Sytë rrezikohen nga Dielli

Shendeti

syri ne focus-2

Si duhet vepruar për të mbrojtur veten nga rrezet e dëmshme të Diellit? Rreziqe serioze ka në sytë tanë, në muajt e verës për shkak të vrimës të ozonit. Rrezatimi i dëmshëm i Diellit penetron atmosferën dhe bie në kontakt me trupin e njeriut. Rritja e temperatura shfaq probleme të ndryshme të syrit të tilla si reduktimi ilot, konjuktivit dhe pezmatim i lëkurës qepallë. Në të njëjtën kohë mund të ndodhin disa probleme në sy nga pellgje të pista të ujit, detit, kujdesi i dobët i lenteve, duart e pista, etj.

Kur një njeri është zgjuar nga dhimbje të forta në sy. Dëmi afatgjatë në anën tjetër, nuk bëhet nga një ditë në tjetrën, por grumbullon me kalimin e kohës. Kjo do të thotë se çdo herë që janë të ekspozuar sytë pambrojtur ndaj rrezatimit, gabimet reja janë shtuar për ato të mëparshmet. Grupet me rrezik të lartë të lëndimeve të dy ekspozimit akute dhe kronike janë ato me lëkurë tëbutë dhe sy të lehta, si foshnjat dhe fëmijët e vegjël, pacientët të cilët kanë pasur një operacion në sy për katarakt, të cilët kanë bërë terapi photodynamic për degjenerimit makular, dhe ata duke marrë medikamente që shkaktojnë photosensitivity (të tilla si disa antibiotikë dhe kontraceptivëve).

Si të mbroni veten nga dielli !

Blini nga një dyqan optike një palë të mirë syze dielli që do të kenë të shënuara CE dhe që tregojnë plotësisht gërmat UVA dhe UVB.

Nuk duhet të mashtrohenI nga ngjyra e syzeve të diellit, ku ngjyra e errët nuk të thotë më shumë mbrojtjen e diellit. Përkundrazi, kjo do të thotë ekspozim më të madh ndaj rrezeve UV, për shkak të ngjyrë të errët.

Zgjidhni syze dielli që mbulojnë sytë dhe nga anash. Sa të mëdha të jenë syzet dhe aq më i madh është rajoni i syrit që mbulon më shumë mbrojtje nga dielli.

Të vendosni një kapelë të gjerë që sjell hije syve tuaj të mirë.

Në qoftë se ju përdorni lentet e kontaktit, vini dhe syze dielli, edhe në qoftë se lentet ofrojnë një mbrojtje kundër rrezeve UV.

Mos notoni që lentet të kenë kontakt, veçanërisht në pishina ku ka frikë e madhe e infeksioneve, por në qoftë se është e nevojshme të përdorimit të përditshëm lentet e kontaktit.

Mos ju gënjejnë retë, sepse UV kalon nëpër një përqindje të madhe (deri në 80%). Dimër dhe verë, me ose pa re, të vendosni syze dielli në zonat natyrore.

Asnjëherë mos shikoni kundër diellit, pasi rrezikoheni nga retinopatia diellore, e cila është në thelb dështimi i thellë i syve për shkak të moshës rrezatimit.

Të kujtoni gjithnjë se lëkura e qepallës është shumë e ndjeshme ndaj rrezatimit UV dhe kanë nevojë për një mbrojtje të mirë me SPF  dhe një kapelë.

Duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm kur të djeg dielli, sidomos nga 11 e mëngjesit deri në 5 të mbrëmjes jo vetëm për sytë, por në përgjithësi.

Mos harroni fëmijët dhe të moshuarit. Të gjithë sytë janë në rrezik nga dielli, prandaj ata kanë nevojë për kapele dhe syze dielli.

Nëse jeni duke marrë ilaçe, pyesni doktorin tuaj ose okulistin