SHBA: Afër një zgjidhjeje për 2.500 familjet e ndara refugjate

Bota Emigracioni

Qeveria e SHBA ka arritur një zgjidhje mbi problemin e ndarjes së fëmijëve të emigrantëve nga prindërit e tyre në kufirin amerikan, duke lejuar rreth 1,000 njerëz të prekur nga politika e Uashingtonit për të rifilluar një kërkesë për azil në SHBA.

 Zgjidhja, e përshkruar në dokumentet e gjykatës, është një fitore për organizatat e të drejtave të njeriut që kanë sfiduar politikën kontradiktore të Presidentit Tramp  për “tolerancë zero” ndaj emigrantëve të parregullt që hyjnë në Shtetet e Bashkuara.

Me rreth 2,500 fëmijë dhe prindër të prekur nga politika e thyerjes së familjes, një masë më vonë e lënë nga Tramp, më shumë se 1,000 njerëz kanë të drejtë të kërkojnë azil në bazë të kësaj zgjidhjeje, tha grupi i Avokatit Musliman, një nga organizatat e të drejtave të njeriut që paditën qeverinë.

Sipas marrëveshjes, qeveria thekson se ndërsa nuk planifikon të kthejë asnjë nga qindra të dëbuar që tashmë janë deportuar, do të shqyrtojë rastet individuale ku mund të justifikohet. Per kete prindërit tani do të jenë në gjendje të paraqesin dëshmi të mëtejshme dhe të bëjnë depozita të reja për të mbrojtur rastin e tyre. Emigrantët që zgjedhin të mos pranojnë marrëveshjen do të “largohen menjëherë në vendin e tyre të origjinës”, sipas marrëveshjes përpara Dana Sampro, një gjykatës federal i bazuar në San Diego.