Ricciardi : Ju nuk e vlerësoni saktë numrin aktual të viktimave

268

Profesori Walter Ricciardi, profesor i shëndetit publik në Universitet dhe një ish auditor i Shërbimit Kombëtar të Shëndetit Italian (2011),  thotë se ekziston një problem serioz me metodologjinë e përdorur për të numëruar viktimat e pandemisë së koronavirusit.

Dmth, ai konsideron se vetëm 12% e të gjitha vdekjeve janë tërësisht për shkak të coronavirusit, ndërsa 88% e personave të infektuar vdiqën për shkak të sëmundjes së rëndë themelore, ose në disa raste më shumë se një sëmundje themelore të pësuar nga këta individë.

Kjo do të thotë, profesori italian vë në pikëpyetje lidhjen e vdekshmërisë së coronavirusit me tërë popullatën. Me sa duket kjo nuk është një qasje plotësisht e re, sepse kjo pikëpamje është formuluar në të kaluarën e afërt dhe shumë shkencëtarë të njohur janë në përputhje me të, në një mënyrë ose në një tjetër.

Profesori shtoi se shkalla e vdekshmërisë në Itali është shumë e lartë për shkak të mënyrës se si mjekët regjistrojnë vdekjet.

“Mënyra se si regjistrojmë vdekjet në vendin tonë është shumë” bujare “, në kuptimin që të gjithë njerëzit që diagnostikohen me coronavirus dhe që vdesin në spitalet tona kanë coronavirus si shkakun e tyre.

Por sipas një rivlerësimi nga Instituti Kombëtar i Shëndetit, vetëm 12% e certifikatave të vdekjes tregojnë për një coronavirus si shkakun direkt të vdekjes, ndërsa 88% e pacientëve që vdiqën kishin të paktën një tjetër – shumë kishin dy dhe tre – sëmundje ”, thekson Profesori Ricciardi.

Kush është profesori

Profesori Walter Ricciardi u diplomua në Mjekësi në 1986 dhe përfundoi doktoraturën e tij në shëndetin publik nga Universiteti i Napolit. Ai jep mësim në Universitetin Cattolica del Sacro Cuore Universitetin në Romë, ku është edhe Drejtor i Departamentit të Shëndetit Publik të Shkollës Mjekësore. Është autor i më shumë se 300 punimeve kërkimore, kryesisht në Epidemiologji dhe Shërbime Shëndetësore, dhe shkruan rregullisht në Revistën Evropiane të Shëndetit Publik.

Ai është gjithashtu i përfshirë në mënyrë aktive në çështjet e shëndetit publik në vendin fqinj, duke marrë pjesë në Këshillin Suprem të Shëndetit Italian, ndërsa në vitin 2011 Ministri i Shëndetësisë e emëroi atë si auditor të NSI-së italiane. Ndërkombëtarisht, merr pjesë në komitete të ndryshme shkencore në Bashkimin Evropian dhe Sh.B.A.