The Guardian i kushton artikull emigracionit: Po përdoret për të turbulluar ujërat! Mos i bëni shqiptarët koka turku

Bota

E përditshmja britanike “The Guardian” i ka kushtuar një artikull emigracionit dhe azilit në Britaninë e Madhe, duke u ndalur edhe tek klandestinët shqiptarë, të cilët kohët e fundit janë bërë objekt mediatik por edhe politik në Angli.

Në një qëndrim editorial, “The Guardian” shkruan se shqiptarët nuk mund të bëhen “koka turku”, duke marrë edhe shembuj të kombeve të tjera që shkojnë në Britani.

“Një numër i ngjashëm afganësh dhe iranianësh mbërritën në Britaninë e Madhe gjatë gjysmës së parë të këtij viti dhe azilkërkuesit e një kombësie nuk duhet të përdoren si koka turku. Secili paditës ka të drejtë që çështja e tij të dëgjohet për bazueshmërinë e tij”, thuhet ndër të tjera në artikullin e prestigjiozes britanike.

Sipas gazetës çështja është politike, ndërsa ndalet tek protestat rreth marrëveshjes së qeverisë me Ruandën për dërgimin e azilkërkuesve atje.

Në shtator, qeveria do të mbrojë skemën në një sfidë në gjykatën e lartë të sjellë nga  Sindikata e Shërbimeve Publike dhe Tregtare. Deri më tani, asnjë nga pretendentët e udhëheqjes konservatore nuk ka thënë se nuk sugjeron se ata planifikojnë të bëjnë diçka tjetër përveçse të vazhdojnë me këtë operacion çnjerëzor dhe jopraktik. Me një numër të madh kërkesash për azil, i cili ishte në 125,000 në korrik, i gjithë sistemi mbetet në një gjendje rrëmujë, duke përfshirë praktikën e tij të pambrojtur të mbajtjes së njerëzve në burgjet de facto”.