Toka ka humbur 46% të pemëve pas shfaqjes së qytetërimit njerëzor

Mjedisi

toka ne focus-2Evropa ishte e mbuluar dikur pothuajse nga një pyll gjigant sot është pothuajse vetëm fusha dhe kullotat. Në 400 miliardë pemë ishin regjistruar në dhjetë vite më parë. Tre trilion pemë gjënden sot në planet, duke tetëfishuar numri i tyre.

Më shumë se tre trilion pemët janë aktualisht në planetin tonë, një shifër tetë herë më e lartë se ajo e kishte numëruar dhjetë vjet më parë, e cila arriti në gati 400 miliard. Ky është një lajm i mirë. Por një lajm i keq është se sopata e njeriut ka lënë gjysmën e pemëve në Tokë, ku vlerësohet të ketë humbur 46% të pemëve pas shfaqjes së qytetërimit njerëzor. Sot rreth 15 miliardë pemë janë prerë apo djegur çdo vit dhe nga këto vetëm pesë miliardë rimbillet ose të rritet përsëri më vete. Pra, çdo herë është vlerësuar se ka një humbje neto prej dhjetë miliardë pemëve dhe të reduktuar në rreth 0.3% nga pasuria pyjore të Tokës.

Hulumtuesit nga 15 vende, të udhëhequr nga Thomas Kraouder nga Shkolla e Pyjeve dhe Mjedisit Shkencave të Gieil Universitetit, të bëra pas botimit në revistën «Nature», raportoi se për çdo njeri që jeton tash në Tokë i përkasin rreth 422 pemë. Vlerësimi i ri është bazuar në një kombinim të të dhënave satelitore dhe tokësore dhe analizave të mostrës, me ndihmën e llogaritjeve për densitetit katror kilometra të paktën 400.000 pemë nga zonat pyjore në mbarë botën. E përgjithshmja është 3.04 trilion pemë, shumica (rreth 1.39miliardë, ose 43%) janë në zonat tropikale dhe subtropikale, 0.61 trilionë (22%), në zonat e përmbajtur dhe 0,74 trillion. (24%) kufijtë e Rrethit Arktik. Pyjet halore e veriut janë në veri të Rusisë, Skandinavi dhe Amerika e Veriut janë më të dendur.

Për fat të keq, prania e njeriut kishte një efekt pozitiv për ta. Zgjerimi i vazhdueshëm i tokës bujqësore në kurriz të pyjeve, prerjen, zjarret, ndotja etj kanë pastruar vazhdimisht pyjet.

Shkencëtarët vlerësojnë se në përgjithësi, pas kohës akull para 11,000 vjet më parë, u zhdukën nga Toka pothuajse 3 trilionë pemë.

“Evropa ishte e mbuluar dikur pothuajse nga një pyll gjigant sot është pothuajse vetëm fusha dhe kullotat. Njerëzit absolutisht kanë kontrolluar densitetin e pemëve “, ka thënë Kraouder.