Tsipras: BE-ja të mos kthehet pas nga vendimi i refugjatëve

Emigracioni Greqi

Deklarata se Bashkimi Evropian nuk duhet të kthehet  pas vendimet të tij mbi çështjet e imigracionit dhe refugjatëve ka theksuar Kryeministri Alexis Tsipras gjatë fjalës së tij në Këshillin Evropian, duke iu referuar rishikimit të Konventës së Dublinit, të cilën ai e kishte është vendosur të përfundojë deri në fund të vitit 2018 dhe tani të zhvendoset  sa më shpejtë të jetë e mundshme.

Sipas burimeve qeveritare, Z. Tsipras gjithashtu komentoi mbi ngurrimin e presidencës austriake të BE për të shtyrë përpara çështjen e rishikimit të Traktatit të Dublinit, duke thënë se do të gjykohet mbi rezultatet e saj. Në të njëjtën kohë, ai vuri në dukje se BE-ja nuk duhet të mbështetet vetëm në dimensionin e jashtëm të refugjatëve, por edhe të diskutojë çështjet e brendshme brenda Bashkimit Evropian përmes një mekanizmi të rishpërndarjes për azilkërkuesit. Kryeministri grek dhe Presidenti i Republikës së Qipros, Nikos Anastasiadis, ngritën çështjen e Turqisë dhe të liderëve evropianë që do të vizitojnë Ankaranë në kohën e ardhshme për të marrë informacion mbi situatën lidhur me rrjedhat migratore-refugjatësh si dhe çështjet që lidhen me stabilitetit në rajonin më e më gjerë.

Sipas burimeve të njëjta të qeverisë, përfundimi i negociatave për krijimin e një Mekanizmi Evropian të Mbrojtjes Civile, një propozim i paraqitur nga qeveria greke në nivel të samitit të BE, do të bëhet deri në fund të vitit 2018 dhe kjo do të përmendet edhe në përfundimet e saj Këshilli Evropian. Z. Tsipras mbështeti propozimin e bërë nga disa liderë për të përfunduar Kornizën Financiare Shumëvjeçare deri në zgjedhjet evropiane të vitit 2019.