UNHCR: 814,334 refugjatët kanë mbërritur në Evropë për vitin 2015.

Emigracioni

refugat focus-1Mbi 1,050 emigrantë janë në vendet e paraburgimit dhe në burgje. Shumica dërrmuese e tyre janë nga Siria, Afganistani, dhe Irak. Autoritetet deklaruan publikisht se një gardh mund të ndërtohet në kufi me Rumanin, nëse kalimet kufitare e refugjatëve dhe emigrantëve do të vazhdojnë.

Deri më tani janë vërejtur.

Rreth 43,423 refugjatë dhe emigrantë mbërritën në Kroaci gjatë javës. Kalimi kufitar Tovarnik / Sid u bë pika kryesore e hyrjes, ku refugjatët dhe emigrantët kalojnë kufirin me tren dhe janë transportuar kohët e fundit në Winter Pritjes-Transit Qendrën në Slavonski Brod. Autoritetet kroate ranë dakord për të koordinuar disa transferta me autobus përmes kalimit kufitar Bajakovo / Batrovçi.

Një total prej 42,785 refugjatëve dhe emigrantëve kanë hyrë Slloveninë gjatë javës, me temperatura të larta, por gjithnjë e më të ftohta gjatë natës. Dobova është bërë pika kryesore e hyrjes në Slloveni. Megjithatë, disa kalime kufitare kanë ndodhur përmes Macelj / Gruskovje dhe Mursko Središče / Petisovci. Nga Dobova, njerëzit janë transferuar në qendrat pranë kufirit austriak, kryesisht me tren në Šentilj dhe, në disa raste, për Jesencie.

Qendra e Regjistrimit Dobova eshte mbyllur për tre ditë që nga 10 nëntor, në mënyrë që të lejojë për punët dimërore.

Kjo kishte një ndikim negativ në kushtet e pritjes në Breciže dhe Obrezje, si organizatat humanitare nuk kanë të mjaftueshme kohë për të përgatitur furnizimet në qendrat alternative. Më 11 nëntor, autoritetet filluan duke i dhënë fund një gardh teli në kufirin e saj të gjelbër me Kroacinë në Rigonce për të kontrolluar kalimet kufitare të parregullta. Kalimet kufitare me tren të vazhdojnë dhe pritet që refugjatët dhe emigrantët do të mbeten të kenë qasje në territorin përmes pikave zyrtare të kalimit kufitar.

Në Austri, rreth 45.269 refugjatë dhe emigrantë mbërritën. Mesatarisht, 450 kërkesa për azil janë paraqitur në ditë mbi këtë javë. Shenja e 70,000 kërkesave për azil në vitin 2015 u arrit, me afgane azilkërkues që përbëjnë grupin më të madh të aplikantëve në Austri gjatë javëve të fundit, të ndjekur nga afër nga sirianët. Autoritetet austriake presin 95.000 aplikimeve për azil deri në fund të vitit, krahasuar me 28,000 në 2014.

Austria dyfishuar më shumë sesaj kapaciteti i pritjes që ishte 31,000 ka më shumë se 64.000 regjistrime që nga fillimi i vitit. Përkundër rritjes në kapacitetin, një numër i azilkërkuesve nuk janë të vendosur në objektet e përqendrimit, por po qëndrojnë në emergjencë strehimore. Kapaciteti i vendeve strehimoreve emergjente të projektuar për tranzit të refugjatëtëve dhe emigrantëtëve, qëndron në afërsi të 20,000.

Rreth 920 refugjatë dhe emigrantë mbërritën nga deti në Itali, duke vazhduar për të treguar një rënie sezonale në ardhje.

Kombësitë kryesore në vitin 2015 përfshijnë eritreasit (27%), nigerianët (14%), somalezët (8%), sudanez (6%), dhe Sirët (5%).

Më 8 Nëntor një grup prej 12 Eritresë dhe sirianë azilkërkuesve u zhvendosën në Spanjë, në bazë të skemës zhvendosjes të BE-së.

Gjatë mbledhjes së Këshillit (JHA) Drejtësia dhe Punët e Brendshme më 9 nëntor, Ministrat e brendshëm të BE-së mori aksion nga progresi i zbatimit të planit të 17-pikësh të veprimit të miratuar më 25 tetor për të trajtuar refugjatët

Samiti i BE-së për Migracionin u mbajt më 11-12 nëntor në Valeta, Maltë. Kryetarët evropiane dhe afrikane e Shteteve dhe Qeverive u takuan në një përpjekje për të forcuar bashkëpunimin në fushën e migracionit dhe adresën e tanishme. Komisioneri i Lartë për Refugjatët, António Guterres, mori pjesë në Samitin. Në një deklaratë politike, udhëheqësit theksuan angazhimin e tyre për shpëtimin e jetëve dhe për të respektuar detyrimet ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut.

 

KONTEKSTI OPERACIONAL

Gjatë periudhës raportuese, për muajin Nëndor 34,700 janë të ardhurit nga deti që janë regjistruar në Greqi, me ardhjet mesatare ditore prej rreth 4.950, shumica me origjinë nga Republika Siriane Arabe (53%), Afganistan (28%) dhe në Irak (8%). Deri tani 29.000 refugjatë dhe emigrantë janë mbytur.

Mbi 9.000 emigrantë në ditë janë vërejtur në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Në ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë, numri i ardhurve ishte 54,548, por 50.038 refugjatë dhe emigrantë kanë hyrë në Serbi.

 • 1,000 persona erdhën nga Bullgaria në Serbi, kryesisht në Dimitrovgrad, Zajecar dhe Negotin.
 • 814,334 refugjatët dhe migrantët kanë mbërritur nga deti në Evropë në vitin 2015.
 • 3,460 refugjatët dhe emigrantët vlerësohet të kenë vdekur ose figurojnë të zhdukur në det për vitin 2015.
 • 669,032 kanë ardhur nga deti në Greqi që nga 12 Nëntori.
 • 950 është numri mesatar i përditshëm në Greqi të ardhur nga Deti për nga 6 – 12 nëntor.
 • 142,400 emigrantë kanë ardhur nga deti në Itali deri më 12 Nëntor.

Shpërndarrja sipas programit të zhvendosjes nga BE

 • 117 emigrantë janë zhvendosur nga Italia që nga fillimi i skemës së zhvendosjes të BE-së.
 • 30 Personat janë zhvendosur nga Greqia që nga fillimi i skemës së zhvendosjes të BE-së.
 • 266 është numri I fuqisë punëtore shtesë i UNHCR në mbështetjen përgjigje emergjente.
 • 232,231 batanije janë shpërndarë që nga fillimi i krizës.
 • Mbi 1,050 emigrantëve janë në vendet e paraburgimit dhe burgjeve. Shumica dërrmuese e tyre janë nga Siria, Afganistani, dhe Irak.

Informacioni financiar

Në përgjigje të situatës të shpejtë në zhvillim, UNHCR ka lëshuar Planin e vet dimërore për krizën Refugjatëve në Europë më 5 nëntor, duke bërë thirrje për 96.150.000 dollarë në mbështetje shtesë për Greqinë dhe vendet e prekura në Ballkan për muajt e dimrit (nëntor 2015 – shkurt 2016 ).

Plani dimërore është prej 128 milionë dollarësh për muajin qershor 2015 – dhjetor 2016.

Për vitin 2015, totali kërkesat e UNHCR-së në Evropë për përgjigje të krizës së refugjatëve, duke përfshirë aktivitete dimërore, qëndron në 52.900.000 dollarë. Që nga 11 nëntori, 26.640.000 USD është marrë nga: Andorra; Canada; Danimarka; Gjermania; Japoni; Holandës; Norvegjia; Portugali; Sllovenia; Spain; Zvicër; AB Trav dhe Galopp; Bill dhe Melinda Gates Foundation; Goodman Sachs jep; Gota Group Media; H & M Hennes & Mauritz AB; Industria de Diseño Textil; Lindex AB; Nordea Bank AB; Pernod Ricard Co; Shroepfer dhe Fondacioni Hoffmann; Tele2 AB; Fondacioni TRYGG; UPS Corporate; dhe donatorë të tjerë privatë.