Islanda vendi i parë në botë për pabarazi në pagë midis burrave dhe grave

1353

Islanda sapo është bërë vendi i parë në botë për të vendosur me ligj paga të barabarta për burrat dhe gratë.

Ky ligj i veçantë, që besohet të jetë i pari i këtij lloji dhe i shpallur nga kryeministri Bjarni Benediktsson në fillim të marsit, hyri në fuqi në prag të Vitit të Ri.Kështu, sipas legjislacionit të ri, kompanitë dhe shërbimet publike që u shërbejnë më shumë se 25 punonjësve duhet t’u nënshtrohen kontrolleve të certifikimit për të siguruar që nuk ka hendek të pagave gjinore. 

Kompanitë me më shumë se 250 punonjës do të duhet të certifikohen deri në fund të këtij viti, ndërkohë që kompanitë më të vogla do të ndjekin në vitet në vijim, në përpjesëtim me numrin e punonjësve të tyre. Kompanitë dhe bizneset që nuk pajtohen me legjislacionin aktual do të kërkohet të paguajnë një gjobë që aktualisht është rreth 500 dollar në ditë.

Aktivistët dhe avokatët e barazisë gjinore e përshëndetën vendimin e qeverisë islandeze. Për të qenë i saktë, ky ligj nuk detyron kompanitë të paguajnë me pagë të njëjtë për të gjithë ata që bëjnë të njëjtat punë.

Islanda konsiderohet si një pionier në luftën për barazi gjinore gjatë dekadës së fundit. Gjatë nëntë viteve të fundit, ajo ka qenë lider kryesor në botë në sondazhin vjetor të Forumit Ekonomik Botëror të pabarazisë midis burrave dhe grave në fusha të tilla si shëndetësia, financat, politika dhe arsimi (Raporti Global i Gjinisë Globale i Forumit Global).

Burimi: www.lifo.gr
Këtë e pëlqejnë %d blogues: