UNICEF : 1,800 të mitur jetojnë në kushtet të vështira në Greqi

1235

Sipas UNICEF, 1.800 migrantë të mitur që jetojnë në kushte të vështira në Greqi për shkak të kushteve të mbipopulluara në qendrat e pritjes në ishujt e vendit.

Vetëm një e treta e emigrantëve të mitur në Greqi marrin strehim dhe ndihmë, sipas UNICEF. “Rritja e papritur e ardhjes së emigrantëve në Greqi ka përkeqësuar situatën e mbipopullimit në qendrat e pritjes në ishuj, ku 1,800 fëmijë ose të mitur të pashoqëruar jetojnë në kushte të vështira,” thekson raporti UNICEF.

Agjensia e OKB-së po bën thirrje për politika dhe reforma për të ndihmuar në sigurimin e sigurisë së të miturve në nevojë, të cilët në disa raste janë të detyruar të jetojnë në rrugë, me dimër vetëm përreth qosheve.

Siguria e komprometuar dhe mirëqenia

UNICEF tha që nga shtatori i këtij viti, në Greqi kishte më shumë se 5,700 të ardhur, krahasuar me 3,080 në shtator 2016. Për shkak të kësaj situate, disa nga qendrat e pritjes për të miturit e pashoqëruar në ishujt e vendit po presin me dyfish kapaciteti, duke rrezikuar sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve. UNICEF thekson se fëmijët janë veçanërisht të pambrojtur gjatë natës, pa mbrojtje të përshtatshme. Numri i migrantëve të mitur të pashoqëruar në Greqi u rrit gjatë verës – nga 2,300 në fund të qershorit në 2,850 në fund të shtatorit.

Aktualisht ka rreth 19,000 emigrantë fëmijë dhe refugjatë në Greqi, dhe të miturit e pashoqëruar përbëjnë 15 përqind të të ardhurve të përgjithshëm të fëmijëve. Kohët e gjata të pritjes për transferimin e të miturve në kontinent (deri në pesë muaj) përbëjnë stresin mendor dhe psikologjik të fëmijëve.

Ankesa për “strehim për fëmijët”

“Fëmijët pa familje të bllokuara duhet të kenë strehim, ndihmë dhe mbrojtje adekuate, dhe ka zgjidhje për të arritur këto qëllime”, tha Laurent Chapuis, koordinator i UNICEF për refugjatët dhe përgjigjen e emigrantëve në Greqi. “Të miturit e pashoqëruar të bllokuar në ishuj duhet të transferohen në strehimore në territorin pa vonesë, strehëzat që respektojnë standardet tashmë ekzistuese duhet të marrin fonde të disponueshme dhe ka nevojë për më shumë familje kujdestare dhe strehim të mbikëqyrur, të gjitha këto mund të bëhen” Tha Chapuis.

UNICEF po bën thirrje gjithashtu për reforma urgjente ligjore dhe politike për të forcuar ndihmën e bazuar në komunitete, pas viteve të vështirësive ekonomike në Greqi./infomigrants/

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: