Vdekjet në Egje ranë me 85 për qind në vitin 2017

960

Numri i emigrantëve që vdiqën duke u përpjekur të kalonin Detin Egje në vitin 2017, ka rënë me 85 përqind nga viti i kaluar, sipas të dhënave të lëshuara nga rojet bregdetare turke.

Numri i emigrantëve që kanë vdekur gjatë kalimit të detit Egje për të arritur brigjet e Greqisë nga Turqia në 2017, ka rënë me 85 për qind nga viti i kaluar, sipas rojeve bregdetare turke.

Rojet bregdetare turke thanë se 61 persona vdiqën në vitin 2017 nga 434 në vitin 2016, kur një rënie ishte regjistruar nga 806 vdekjet e vlerësuara në vitin 2015. Trendi është konfirmuar edhe nga organizatat ndërkombëtare përfshirë UNHCR-në e UN Refugjatëve, megjithëse me vlerësime pak më të ndryshme .

Rënia e viktimave për shkak të rënies së migrantëve që tentojnë kalimin

Rënia e vdekjeve të regjistruara në vitin 2017 është kryesisht për shkak të rënies së njerëzve që tentonin kalimin, sipas të dhënave të ofruara nga autoritetet turke. Sipas Ankarasë, në vitin 2017 një total prej 28,907 të mbetur në krahasim me 173,164 në vitin 2016 dhe 853,650 gjatë një eksodi masiv në vitin 2015. Rënia e trafikimit të emigrantëve përgjatë rrugës së Egjeut – poshtë 97 përqind, bazuar në të dhënat e ofruara nga autoritetet turke – ka koinciduar me një marrëveshje të diskutueshme ndërmjet Bashkimit Evropian dhe Turqisë në mars të vitit 2016, pas së cilës fluksi mesatar ditor i emigrantëve ka rënë nga disa mijë njerëz në disa dhjetra. Rezultati është përshëndetur nga Ankaraja dhe Brukseli si rezultat i bashkëpunimit të detyruar për të luftuar migracionin e paligjshëm që pasoi marrëveshjen, pavarësisht kritikave të ashpra të marrëveshjes të ngritur nga OJQ-të dhe vëzhguesit ndërkombëtarë në një nivel juridik dhe humanitar.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: