Libra falas për fëmijët e refugjatëve, Gjermania 1.6 milion euro për integrimin e tyre

671

Një program mbarëkombëtar për të promovuar leximin midis fëmijëve të sapo ardhur të refugjatëve në Gjermani ka marrë një nxitje. Qeveria po zgjeron programin që thotë se ndihmon hapjen e rrugës drejt integrimit të suksesshëm.

Ministria gjermane e arsimit dhe një organizatë jofitimprurëse, Stiftung Lesen (Fondacioni Reading) kanë njoftuar se programi “Lesestart für Flüchtlingskinder” (leximi për fëmijët e refugjatëve) do të zgjatet për tre vjet, me një kosto prej 1.6 milion euro. Programi u krijua fillimisht në vitin 2015 me qëllim që fëmijët e refugjatëve të kenë qasje të hershme në libra dhe lexim dhe të ndihmojnë procesin e integrimit.

Aftësitë gjuhësore dhe motivimi për të lexuar janë çelësi për integrimin e refugjatëve.

“Lesen bringt we weiter” (Leximi na merr më tej) do të vazhdojë të ofrohet falas në qendrat e pritjes së azilit në Gjermani. Çdo fëmijë refugjat i moshës parashkollore merr një qese që përmban një libër fotografie dhe  informacion  (në një nga 17 gjuhët)  për prindërit e tyre. Këtë vit fokusi i programit do të zhvendoset për t’u përqendruar më shumë në ndihmë për ndihmësit. Stafi dhe vullnetarët në qendrat e pritjes do të ofrohen seminare të trajnimit profesional, duke u dhënë atyre ide rreth asaj se si të përdorin materialet dhe për të bërë më të shumtën e seancave të leximit dhe të lojës me fëmijët e refugjatëve./infomigrants/

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: