WSI: Paga minimale në Shqipëri nga më të ultat në Planet

1475

Sipas raportit të WSI, Shqipëria ka pagat minimale më të ulëta në nivel global, sipas të dhënave nga instituti Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches (WSI), i cili citohet nga Forumi Ekonomik Botëror në një artikull të titulluar “Këto vende kanë pagat minimale më të larta” .

Mbështetja për punëtorët me pagë të ulët është një objektiv kyç për qeveritë, veçanërisht pas krizës financiare, e cila ka përkeqësuar pabarazitë sociale në shumë vende. Në Evropë, bisedimet për ngritjen e pagës minimale po fillojnë të debatojnë për nivelin e rritjes në fillim të vitit 2019, në një kohë që për vendin tonë pagat janë qesharake më koston e të mbijetuarit.

Greqia me 4 euro për paga mnimale për orë, pra katër herë më shumë se vendi ynë renditet nga vendet e fundit, pas Argjentinës me 4.1 euro

Deklarimet e kryeministrit shqiptar se për 2018 ekonomia e vendit pati nje rritje prej 4.3% nuk ndikuan fare ne rritjen e pagës së shqiptareve, aq sa për një ore punë eshte baras me një euro duke u renditur në vendet e fundit në Ballkan dhe në atë të parafundit në Europë. Por në se Shqipëria ndodhet në këtë vend ekstrem, vendet e tjera ë kanë pagën minimale për një orë pune sa një ditë pune në Shqipëri po kërkojnë gjithnjë e në rritje pagën e punës ditore.

Në anën tjetër, në Francë, nën presionin e “jelekëve të verdha”, Emmanuel Makron njoftoi se paga minimale do të rritet. Në të njëjtën kohë në Australi në krye të renditjes, ekziston tension midis Komisionit të Panairit të Punës, i cili përcakton minimumin paga dhe sindikatat që duan më shumë.

Përfundimisht duke u mbeshtetur ne raportin e fundit të instituti Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches (WSI), Shqipëria renditet në vendet e parafundit lidhur me pagën minimale për orë pune duke lënë pas vetëm vendet si Ukrainën e Moldavinë

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: