Zotërinjë, mos dhe kjo eshte FAKE NEWS, Shqipëria po boshatiset nga emigrimi, me lindje nga më të ultat në botë ?!

243

Asnjë shqetësim dhe asnjë plan strategjik nuk shihet të ketë nga qeveria shqiptare për zhdukjen në masë të popullsisë shqiptare në vitet e ardhshme. Emigrimi ne masë dhe lindjet nga më të ultat në botë janë një problem që duhet të shqetësojë mbarë sistemin politik në vendin tonë.  Por…

Janë mediat e vendit fqinjë që trajtojnë problemet tona kaq te mprehta, aq sa qeverite tona si ne te kaluaren ashtu edhe sot nuk e kanë prekur këtë problem kaq të madh, një shqetësim i vendit fqinjë që na tregon se ku po katandisemi sot dhe çfarë na pret në të ardhmen. Statistikat e INSTAT-it janë shokuese por vemëndja e qeverisë shkon në vend tjetër…

Gjithashtu mediat tona pak e kanë prekur, disa nuk e trajtojnë  sepse janë të varura nga dikush qe nuk do të dalë e verteta, por masakrojnë  njera –tjetren duke na servirur gjera pa vlerë.

Shqipëria shembet në popullsi -Në 80 vjet do jetl “zbrasur”

Në Shqipëri, rënia e popullsisë është ndoshta një nga problemet më serioze. Ndërsa mediat lokale shkruajnë dhe ritransmetojnë se popullsia në Shqipëri është zvogëluar ndjeshëm vitet e fundit, raporton portali Tribune.gr.

Një fakt që sjell një lajm të keq për shoqërinë dhe ekonominë e vendit. Sipas INSTAT, në 1989 popullsia e Shqipërisë vlerësohej në 3.2 milion. Ajo ra gradualisht dhe arriti në 2.8 milion njerëz këtë vit. Mund të jetë dhe më i vogël.

Parashikimet për të ardhmen janë gjithashtu negative.

Instituti i Statistikave Instat parashikon tkurrje të mëtejshme të popullsisë dhe parashikohet të bjerë në 2.1 milion në 40 vjet. Shkaqet e kësaj kursi të popullatës shqiptare janë imigrimi dhe rënia e lindjeve. Të dhënat tregojnë se mosha mesatare në vend vlerësohet të jetë 35 vjeç, ndërsa në 1989 ishte 24 vjeç.

Shqipëria ka një shkallë të ulët të lindjes

Në Shqipëri, lindjet janë një problem serioz. Si në të gjitha vendet e Ballkanit përfshirë Greqinë. Përqindja në Shqipëri është 1.7 fëmijë për nënë, një nga më të ultat në botë. Shqipëria po përballet me një problem tjetër të madh, me 60-70% të popullsisë së saj që duan ta lënë atë dhe të migrojnë në një vend tjetër.

Në 80 vjet do të jetë një vend i zbrazët…

Në Shqipëri, parashikohet të mos mbetet asnjë njeri. OKB-ja  thotë në një raport të lëshuar në qershor se një vend i vogël ballkanik do të zbrazet nga popullata e tij në dekadat e ardhshme.

Ata tregojnë se që nga viti 1991, më shumë se 1.6 milion shqiptarë kanë ikur nga vendi. Nga këto, 68% i përkasin grupmoshës së të rinjve që mund të punojnë.

Instituti i Statistikave vëren se në gjashtë vitet e fundit regjistrimet janë të vërteta në vend, pra nga 2011 deri në 2017, 317 mijë të rinj janë larguar nga Shqipëria.

Sipas të dhënave, rreth 1 milion emigrantë i përkasin grupmoshës 10-49 vjeç dhe përqindja më e madhe është midis 20 dhe 39 vjeç. Për seksin raportohet se 828.530 janë meshkuj dhe 755.607 janë femra.

Në regjistrimin e vitit 2011, të dhënat treguan se rreth 500,000 shtetas shqiptarë jetojnë legalisht në Itali dhe Greqi dhe pjesa tjetër janë shpërndarë në 9 vende të tjera, përfundon gazeta Tribune.gr.