Zvicra: Spitalet detyrohen të raportojnë migrantët pa dokumente

592

Një direktivë që kërkon që stafi i spitalit të raportojë të gjithë njerëzit që nuk janë ligjorë tek autoritetet ka shkaktuar një skandal në Zvicër. Mjekët që e kundërshtojnë masën përmendin nevojën për “fshehtësinë profesionale” dhe detyrimin për t’u kujdesur “kujtdo që ka nevojë”.

Një direktivë e re për spitalet publike të lëshuara nga Zyra për përkrahje sociale dhe integrim në kantonin zviceran të Ticino u bën thirrje mjekëve të “raportojnë në mënyrë sistematike autoriteteve individë pa dokumente, kërkues të azilkërkuesve, të huaj në tranzit ose” të dyshuar “që mbërrijnë në shërbimin e urgjencës vetëm ose me ambulancë “.

Kantoni i Ticinos ka qenë prej kohësh në krye të fluksit të migrantëve sepse ndan një kufi me Italinë, një nga pikat kryesore të hyrjes në Evropë për emigrantët. Spitali Mendrisio është ndër më të vizituarit nga të huajt, sepse është më afër kufirit zviceran-italian. Qarkorja, e lëshuar në gusht dhe e bërë publike në fund të nëntorit nga gazeta lokale Il Caffé, largoi personelin e spitalit të habitur kur mësuan për ekzistencën e tij përmes shtypit.

“Unë jam duke pritur për të parë se si do të zbatohet ky tekst në qendrat shëndetësore, por unë kundërshtoj sepse nuk është roli im si mjek për të denoncuar pacientët”, tha Davide Giunzioni, president i Shoqatës së Mjekëve Ndihmës dhe Klinikëve (Asmact) në kantonin për InfoMigrantët. “Unë jam i detyruar të respektoj sekretin profesional dhe të kujdesem për këdo që është në nevojë, pavarësisht nga statusi dhe origjina e tyre”. Sipas Shoqatës Zvicerane të Refugjatëve (Osar), e cila përfshin disa organizata, direktiva është e paligjshme. “Kjo mund të përbëjë një shkelje të së drejtës për të marrë ndihmë në situatat e vështirësive që parashikohet në nenin 12 të Kushtetutës së Zvicrës”, ku thuhet se “të gjithë duhet të jenë në gjendje të marrin kujdesin emergjent”, tha drejtori i komunikacionit i Osarit, Michael Flückiger. . Direktiva gjithashtu bie ndesh me Ligjin Federal për Mbrojtjen e të Dhënave dhe Privatësinë.

“Kujdesi natyrisht nuk do t’i mohohet askujt,” siguroi të përditshmen zvicerane Le Temps, Kristina Oberholzer Casartelli, drejtor i Zyrës për përkrahje sociale dhe integrim. “Direktiva është thjesht një tregues administrativ dhe kontabël për të lehtësuar faturimin e shërbimeve shëndetësore nga Enti kantonal i spitalit (EOC) “i Ticino. Masa është më e diskutueshme, sepse numri i të sapoardhurve ka rënë ndjeshëm në vitet e fundit. Në kulmin e krizës së migrimit në vitin 2015, rreth 40,000 vetë kërkuan azil në Zvicër. Në 2018, numri i aplikacioneve pritet të jetë 19,000. Shumica e azilkërkuesve vijnë nga Eritrea, Siria, Afganistani dhe Turqia.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: