Zyrtari i OKB : Varfëria është e tmerrshme, do të rritet gjatë ditëve të Presidentit Tramp

848

Për një kërcënim për demokracinë në Shtetet e Bashkuara, paralajmëron një zyrtar i OKB

Treguesit e varfërisë dhe pabarazisë në SHBA janë në nivele alarmi, duke u përkeqësuar në ditët e Presidentit Donald Tramp, duke kërcënuar demokracinë në vend, paralajmëroi të premten një zyrtar i lartë i OKB-së.

Një në tetë amerikanë jeton në varfëri, pothuajse gjysmëa e asaj popullate duke përjetuar atë që quhet “varfëri e thellë”, që do të thotë se ata nuk kanë asnjë mënyrë për t’i shpëtuar situatës së tyre, tha Philip Alston, i cili është caktuar nga Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut si i dërguar i posaçëm i Kombeve të Bashkuara për varfërinë ekstreme dhe të drejtat e njeriut.

Paralajmërimi i zyrtarit të OKB do të përfshihet në raportin e tij, i cili pritet të kritikojë personelin, politikat dhe sjelljet civile të Shteteve të Bashkuara në Shtetet e Bashkuara pas turneut të tij të fundit dy-ditor në Shtetet e Bashkuara.

SHBA sot ka indeksin më të ulët të mobilitetit shoqëror midis shteteve të pasura, që do të thotë: “Ëndrra amerikane po transformohet me shpejtësi në Vetëjaftueshmërinë Amerikane.  Një fëmijë i lindur në varfëri pothuajse nuk ka shanse të shpëtojë nga varfëria në Shtetet e Bashkuara të sotme. Fëmijët e varfër kanë pak ose aspak qasje në ushqyerje cilësore për të zhvilluar, në sistemin shëndetësor ose në arsimim të mirë, faktorë që janë të gjithë çelës për tejkalimin e varfërisë. Tendencat aktuale në SHBA në të vërtetë dëmtojnë demokracinë. Të varfrit nuk kanë asnjë shans që të dëgjohen zërat e tyre, pa asnjë shans për të ndikuar në politikën e tërhequr. Amerikanët më të varfër janë shpesh në burg, të privuar nga e drejta për të votuar për shkak se kanë një dosje penale ose kanë vështirësi të shkojnë në qendrat e votimit, mes përpjekjeve të caktuara të ndërgjegjshme për të parandaluar pjesëmarrjen në proceset zgjedhore dhe madje edhe regjistrimin në rrotullat elektorale bazën për demokracinë “, tha Philip Alston.

Raporti i Phillip Alston pritet të ndikojë në shumë dimensione të varfërisë në Shtetet e Bashkuara: raca, gjinia, indeksi i lartë i burgimit, problemet e veteranëve dhe abortet e votuesve janë disa prej tyre…
Këtë e pëlqejnë %d blogues: