Greqi: Qeveria Mitsotakis vendos gjashtë prioritete për politikën e migracionit

189

Pa mbushur javen qeveria ka nisur nje strategji te re lidhur me emigracionin, duke shkrirë ministrine e migracioint, heqjen AMKA që ka të bëjë me sherbimet shendetësore, ndërsa sot duke mos humbur ende kohë ka dalë me gjashtë prioritetete për politikën e imigracionit nga takimi i mbajtur në rezidencën kryeministrisë, nga kryeministrin Kyriakos Mitsotakis.

Prioritetet e qeverisë u caktuan në bashkëpunim të ngushtë dhe me ndihmën teknike të Komisionit Evropian dhe kryeministri kërkoi nga ministrat që të bashkërendojnë veprimet e tyre në të ardhmen e afërt.

Ja gjashtë prioritetet e qeverisë:

1. Përmirësimi i menjëhershëm i kushteve të jetesës për refugjatët dhe emigrantët, me prioritet i parë është mbrojtja e fëmijëve të pashoqëruar.

2. Rritja e ruajtjes së kufijve të përbashkët greke dhe evropiane, veçanërisht detit, me një plan të ri gjithëpërfshirës që i vë forcën Evropian nën komandën greke me rregulla të qarta operative të veprimit. Në përdorimin më të mirë të forcave të Gardës Evropian kufitare dhe bregdetare Agjencia Rojet (Frontex), intensifikimin e patrullave të trupit portit duke përmirësuar pajisjet materiale-teknike, dhe përdorimin e plotë të fondeve të BE me transparencë të plotë.

3. Reformimi deri në fund të vitit 2018, korniza institucionale për azil, duke synuar shpërndarjen e saj të shkurtër, të drejtë dhe efikase.

4. Zbatimi besnik i Deklaratës së Përbashkët BE-Turqi mbi Menaxhimin e Migracionit dhe në Ishuj.

5. Të finalizohet puna në qendrën e pritjes dhe identifikimit në Samos për të siguruar kushte të mira dhe të sigurta jetese për refugjatët dhe emigrantët.

6. Përfshirja e direktivave të Komunitetit në politikën e sigurisë së vendit.