OHE: Uria në botë është rritur 821.6 milionë njerëz

457

Uria në botë vazhdon të rritet për të tretin vit radhazi, shënon Kombet e Bashkuara në një raport vjetor.

Në gjendjen e urisë, në vitin 2018 u gjetën 821.6 milionë njerëz në mbarë botën, krahasuar me 811 vitin e kaluar, sipas raportit vjetor të lëshuar sot nga agjencitë e OKB-së, të cilët pendohet se ky është viti i tretë i rritjes.

Kequshqyerja ndikon në shumë kontinente: Afrika (ajo përbën pothuajse 20% të popullsisë, një në pesë njerëz është i uritur), Amerika Latine dhe Karaibet (më pak se 7%) dhe Azia (mbi 12% .

Duke shtuar numrin e njerëzve që vuajnë nga uria tek numri i njerëzve të prekur nga pasiguria në ushqim, vlerësohet se më shumë se 2 miliardë njerëz, prej të cilëve 8% jetojnë në Amerikën e Veriut dhe në Evropë, nuk kanë qasje të rregullt në shëndet, ushqim dhe ushqim të mjaftueshëm.

Nga ana tjetër, në vitin 2018, rreth 40 milionë fëmijë nën moshën 5 vjeç ishin mbipeshë. Në 2016, 131 milion fëmijë të moshës 5-9 vjeç, 207 milionë adoleshentë dhe 2 miliardë të rritur ishin mbipeshë, sipas raportit.