Flet Tsipras pas zjarreve në Greqi: Borxh ndaj të vdekurve, kjo tragjedi nuk do të ndodhë më kurrë

762

Fjalimi i Kryeministrit pas takimit në Lavrio te Atikes për tragjedinë kombëtare në Mati. Ai theksoi se zonat e prekura do të rindërtohen me respekt për mjedisin dhe jetën e njerëzve.

“Attica përjetoi një tragjedi njerëzore të patreguar. Greqia ka përjetuar një tragjedi kombëtare. Vajtimi është i pranishme për 15 ditë në të gjitha fjalët tona dhe në të gjitha lëvizjet tona. Dhe askush nuk mund ta përkulë kokën, i kapluar nga trishtimi për humbjen e shumë të afërmve. Askush”, tha ai.

“Qeveria është e detyruar të ulë kokën për të parë “si” dhe “pse” ndodhi  tragjedia me zjarret në Atikën Lindore”  tha kryeministri Alexis Tsipras pas takimit në Lavrio.

Më pas kryeministri grek ka premtur se nuk do të ndodh më një traggjedi e tillë.

Premtimi im që nga dita e parë ishte se kjo” si dhe pse ” ku do të  hetohet në thellësi, në të gjitha dimensionet e saj, përmes procedurave të drejta dhe nga ekspertë të panjeanshem, kjo tragjedi. Asgjë nuk do të ndodh që teë mbulojë në emër të ndonjë mundësie.

“Dhimbja për jetën e humbur shkakton përgjegjësinë për të mos qëndruar në fjalë, por për të ndërmarrë veprime, cdo njeri ne vendin e tij që i është caktuar atij, në mënyrë që të mos mundemi kurrë të jetojmë përsëri një tragjedi e tillë. Kurr me!

Ky duhet të jetë vendimi të gjithëve. Dhe para së gjithash per udhëheqja politike e vendit duhet të jetë e para që merr përgjegjësinë dhe veprimin,

“Ka pasur edhe ne te kaluaren kur vendimet ishin të domosdoshme për të trajtuar çështjet themelore, por për hir të trazirave politike apo papërshtatshmërisë, apo edhe më keq spekulimeve politike dhe jo vetëm për shkak të shtrembërimeve kohore, ata mbetën në letër, si dhe në njoftimet, “tha Kryeministri Alexis Tsipras në fjalimin e tij në Lavrio.

“Sot nuk mundemi, nuk duhet dhe nuk do të shkojmë më tutje, me një udhëzues për harresë. Vendimi ynë është askush dhe asgjë te mos harrohet “, theksoi Kryeministri.

“Është e vërtetë që nuk mund të kthehemi ne kohë për të korrigjuar gabimet dhe lëshimet e mundshme në kohën e së keqes, as për të kontrolluar fenomenet ekstreme klimatike, por ne mundemi, duke e ditur se do të kthehen perseri, prandaj te përgatitemi më mirë. Mbi të gjitha i detyrohemi të godasim me grusht në thikë dhe të shkapërderdhim një nga një për të prishur shtrembërimet e së kaluarës.

Kaosi i ndërtimeve te pakontrolluar, që kërcënon jetën njerëzore, nuk mund të tolerohet më. Çfarëdo që shkatërron pyjet dhe brigjet, çfarë përfaqëson një rrezik për jetën njerëzore do të prishet.

Është detyra jonë përball të vdekurve tanë. Por është detyra jonë për të gjallët, për gjeneratat e ardhshme “, vuri në dukje ai.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: