66 mure rreth botës, për të bllokuar refugjatët dhe emigrantët

Emigracioni Foto e Ditës Kryesore

Dëshira e shumë shteteve për të parandaluar hyrjen e refugjatëve dhe emigrantëve në territorin e tyre ka çuar në ndërtimin e gjithnjë e më shumë të murreve të larta në mbarë botën, siç është ajo që presidenti i ri amerikan Donald Trumb dëshiron të ndërtojë në kufirin me Meksikën.

Në mbarë botën 66 mure ndaj refugjatëve dhe emigrantëve

Në vitin 1989, kur ra Muri i Berlinit, kishte 16 mure që mbronin kufijtë e shteteve. Në vitin 2016, studiuesi Elizabeth Vallee i Universitetit të Quebec regjistroi 66 murre , të cilat u ndërtuan për të dekurajuar refugjatët dhe emigrantët, por edhe për arsye sigurie.

SHBA, muri në distancë 1.000 kilometra

Mes viteve 2006 dhe 2010, SHBA-ja ngriti një mur në distancë 1,000 kilometrash në kufirin e tyre me Meksikën, në një përpjekje për të frenuar hyrjen e migrantëve të parregullt dhe trafikimit të drogës. Ky gardh, i pajisur me fenerë dhe kamera vëzhgimi, është quajtur “perde e tortillës”.

Deri në vitin 2015, kur më shumë se një milion refugjatë mbërritën në Evropë nga Lindja e Mesme për t’i shpëtuar luftës, masat kundër emigracionit po rriteshin, si në Ballkan ashtu edhe në vendet ku refugjatët donin të jetonin dhe punonin.

Jo vetëm Evropa ndërton mure…

Hungaria: Ky është një nga vendet më të rëndësishme të tranzitit për refugjatët dhe emigrantët. Qeveria e kryeministrit konservator Viktor Orban vendosi në shtator të vitit 2015 të vendoste një vijë spirale prej katër metrash dhe një gjatësi prej 175 kilometrash në të gjithë kufirin e saj me Serbinë, dhe pastaj në tetor ai bëri të njëjtën gjë në kufirin me Kroacinë.

Sllovenia: Vendi ka instaluar 150 km të linjës së linjës në kufirin e saj me Kroacinë, gjatësia e së cilës arrin 670 km.

Austria: Qeveria vendosi në dhjetor 2015 të fillojë ndërtimin e një gardhi prej 3.7 kilometrash për të parandaluar hyrjen ilegale të refugjatëve dhe emigrantëve nga Sllovenia. Gardhi u përfundua në janar 2016.

Maqedonia: Vendi vendosi një rrjetë teli në kufirin e saj me Greqinë, pranë qytetit Gefelei.

Bullgaria: Vendi, i cili kishte vendosur një gardh prej 30 kilometrash në kufirin e saj me Turqinë, vendosi vitin e kaluar për ta zgjatur atë.

Greqia: Që në vitin 2012, vendi ka vendosur një gardh 10.3 km gjatë lumit Evros në kufirin turk, një nga pikat më të frekuentuara të refugjatëve dhe emigrantëve.

Franca: Qeveria përfundoi në dhjetor 2016 ndërtimin përgjatë autostradës Calais që çon në portin e një muri me qëllim për të parandaluar refugjatët dhe emigrantët që të hyjnë fshehurazi në kamionë dhe duke u përpjekur të udhëtojnë në Britani.

Spanja Marok: Zona spanjolle të Ceutës dhe Melillës, kufijtë e vetëm tokësorë të Evropës në Afrikën e Veriut, janë të rrethuar me rrjetë teli. Shumë refugjatë dhe emigrantë kanë humbur jetën duke u përpjekur ta kalojnë.

Izraeli – Egjypt: Në vitin 2014, Izraeli përfundoi një gardh 242 kilometra gjatë kufirit të tij me Egjiptin, një pasazh i përdorur nga shumë emigrantë të parregullt afrikanë dhe trafikantë droge. Në muajt e fundit, gardhi është rritur në një lartësi prej 5 deri në 8 metra.

India-Bangladesh: Nga viti 1993 deri në vitin 2013, India ngriti një mur prej 4.000 kilometrash përreth Bangladeshit për të luftuar imigracionin e paligjshëm dhe hyrjen në territorin e grupeve të armatosura dhe kontrabandistëve.