70% e ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar hidhet në koshin e mbeturinave

Bota

Programi i Veprimit për Mbetjet dhe Burimet (Wrap) tha se 70% e ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar hidhet në koshin e mbeturinave shtëpiake, duke rezultuar në 4.5 milion ton ushqim të ngrënshëm që mblidhen çdo vit.

Për më pak mbetje ushqimore. Supermarketet heqin datat e skadencës për frutat dhe perimet. Tesco, Morrisons dhe Co-op janë ndër supermarketet që kanë hequr datat e skadencës për disa nga produktet e tyre

Catherine David, drejtoresha e bamirësisë, shtoi: “Ne po u bëjmë thirrje më shumë supermarketeve të rriten në luftën kundër mbetjeve ushqimore duke hequr etiketat e datës së skadencës nga produktet e freskëta, duke i lejuar konsumatorët të përdorin gjykimin e tyre”. Këto etiketa përfshijnë data në të cilat ushqimet që prishen mund të gatuhen dhe hahen në mënyrë të sigurtë, që është koha kur produkti duhet të hahet për të pasur cilësinë, shijen dhe strukturën më të mirë.

Agjencia e Standardeve të Ushqimit deklaron se i takon prodhuesve të vendosin nëse do të aplikojnë një datë skadence apo një datë përdorimi për produktet e tyre. Kjo do të varet nga faktorë të tillë si përgatitet ushqimi dhe sa i rrezikshëm është.

Heqja e datave të përdorimit mund të ndihmojë gjithashtu fitimet e supermarketeve pasi ata luftojnë për të mbajtur të ulët koston e gjërave thelbësore të përditshme ndërsa çmimet e ushqimeve rriten. Tesco hoqi datat e skadencës për më shumë se 100 produkte frutash dhe perimesh në 2018. Në janar të këtij viti, Morrisons njoftoi planet për të hequr datat e skadencës nga 90% e qumështit të markës së vet dhe u kërkoi klientëve të bënin një “provë nuhatjeje” përpara se të hidhnin produktet.

Dhe në prill, Co-op njoftoi planet për të hequr datat e skadencës në kosin e vet në favor të datës së përdorimit si udhëzues.

Andrew Clappen, drejtor i teknologjisë ushqimore në M&S, tha se duhej “të bënim gjithçka që mundemi për t’u siguruar që asnjë prej tyre të mos shkojë dëm” dhe inkurajoi klientët që “të bëhen krijues me mbetjet”.