Studimi: Drita e ndezur para gjumit rrit rrezikun e obezitetit, diabetit dhe hipertensionit

Shendeti

Çfarë tregoi hulumtimi?

Ata që flenë me dritën ndezur në dhomën e gjumit kanë më shumë gjasa të jenë obezë, kanë hipertension dhe diabet (faktorë rreziku kardiovaskular), krahasuar me ata që flenë në errësirë, sipas një studimi të ri shkencor amerikan. Shkencëtarët rekomandojnë që të fiken dritat gjatë gjumit, si dhe pajisjet elektronike (TV, smart phone, kompjuter etj.), përndryshe ka rritje të rreziqeve për shëndetin.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori asistent i neurologjisë Minji Kim i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Northwestern në Çikago, i cili botoi në revistën e gjumit Sleep, studiuan 552 njerëz të moshës 63 deri në 84 vjeç, të cilët u monitoruan me një pajisje të vendosur në kyçin e dorës, kyçin e dorës së tyre dhe u regjistruan sa shumë ishin të ekspozuar ndaj dritës artificiale gjatë natës kur flinin.

Studimi zbuloi se më pak se gjysma e pjesëmarrësve në studim flinin për të paktën pesë orë në errësirë ​​totale. Pjesa tjetër ishin të ekspozuar pak a shumë ndaj dritës dhe kishin një përqindje më të lartë të obezitetit, hipertensionit dhe diabetit.

Pavarësisht nëse është për shkak të celularit tonë të hapur, ose sepse e lëmë televizorin ndezur gjithë natën, ose për shkak të ndotjes nga drita të një qyteti të madh, ne jetojmë në mes të shumë burimeve të dritës artificiale 24 orë në ditë. Njerëzit e moshuar janë në rrezik më të madh të diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe ekspozimi edhe ndaj dritës së ulët gjatë natës mund të rrisë rrezikun”, tha Dr. Kim.

Studiuesit rekomandojnë që nëse një dritë duhet të lihet e ndezur, ajo duhet të jetë e zbehtë dhe afër dyshemesë. Gjithashtu preferoni dritën me ngjyrë të kuqe ose portokalli që stimulon më pak trurin, ndërsa shmangni dritën e bardhë ose blu. Gjithashtu, nëse dikush mundet, lëviz krevatin që drita artificiale që vjen nga rruga të mos bjerë në fytyrë.

Drita gjatë natës prish orën biologjike (ritmin cirkadian) të trupit të njeriut, pasi ndrydh prodhimin e melatoninës, hormonit të errësirës, ​​i cili ndër të tjera ka veti antiinflamatore dhe antioksiduese. Meqenëse drita artificiale redukton melatoninën, ajo mund të dëmtojë shëndetin shumë herë.