Kriza energjetike: “Më e keqja nuk ka ardhur ende për Evropën”. Katari paralajmëron për mungesat e naftës dhe gazit

Bota Ekonomi

Ministri i Energjisë i Katarit paralajmëroi sot se “më e keqja nuk ka ardhur ende” në lidhje me mungesën e naftës dhe gazit në Evropë dhe argumentoi se një dimër i ngrohtë në muajt e fundit kishte lejuar që të shmangeshin problemet më të rëndësishme.

“Nëse ekonomia fillon të mbinxehet në vitin 2024 për shkak të një dimri normal, mendoj se më e keqja nuk ka ardhur ende,” tha Saad Al-Kaabi gjatë Forumit Ekonomik të Katarit të organizuar nga Bloomberg në Doha, duke vlerësuar se Evropa po “demonizon” hidrokarburin.

Në të njëjtën konferencë, ministri i Energjisë i Arabisë Saudite, Princi Abdulaziz bin Salman tha sot se ai do t’i bënte spekulatorët “të lënduar” dhe u tha atyre të “kujdesin”, disa ditë përpara një takimi të planifikuar të OPEC + për të vendosur mbi politikën e ardhshme të naftës.

“Spekulantët, si në çdo treg tjetër që janë këtu për të qëndruar, unë ende i këshilloj se do të dhemb, ata dhembin në prill, nuk kam pse t’u tregoj letrat, nuk luaj poker, por Unë thjesht u them atyre të jenë të kujdesshëm”, tha Abdulaziz bin Salman duke folur në Forumin Ekonomik të Katarit.

Arabia Saudite, eksportuesi më i madh i naftës në botë, dhe prodhues të tjerë të OPEC+ njoftuan shkurtime të papritura të prodhimit në prill, duke rritur çmimet që kishin rënë për shkak të shqetësimeve se një krizë bankare mund të godiste kërkesën.

Vendet anëtare të OPEC+ do të takohen më 4 qershor në Vjenë për të vendosur mënyrën e tyre të veprimit.