70 vjet pas Luftës së Dytë Botërore, Japonia : “Pendim të thellë” për luftën me SHBA

Bota

japonia 1Kryeministri japonez Shinzo Abe: “Në emër të Japonisë dhe popullin japonez kam ofruar me respekt të thellë ngushëllimet e mia të përjetshmembi rolin e Japonisë në Luftën e Dytë Botërore” gjatë një fjalimi të tij në Kongresin amerikan. Ai shprehu “respekt të thellë” dhe “ngushëllimet përjetshme” për ushtarët amerikanë që vdiqën gjatë konfliktit . Kryeministri Abe është për një vizitë shtetërore në SHBA për të diskutuar një marrëveshje të tregtisë ndër-Paqësor. Ai dhe Presidenti amerikan Barak Obama kanë rënë dakord edhe për udhëzimet e reja për bashkëpunimin për mbrojtjen. Por fjala e tij në sesionin e përbashkët të Kongresit për agresion të Japonisë në Luftën e Dytë Botërore. Ky vit shënon 70 vjetorin e përfundimit të konfliktit. Z. Abe tha se ai e kishte vizituar memorialin Luftës së Dytë Botërore në Uashington ku gjënden mbi 400.000 trupave amerikane që vdiqën gjatë konfliktit duke thënë se ndjen “pendim të thellë në zemrën time. Miqtë e mi të dashur, në emër të Japonisë dhe popullin japonez, Unë ofroj me respekt të thellë ngushëllimet e mia të përjetshme për shpirtrat e të gjithë njerëzve amerikanë që janë humbur gjatë Luftës së Dytë Botërore. Japonia ka sjellur vuajtje të popujve në vendet aziatike. Ne nuk duhet të shmangur sytë nga ajo”