Vietnami feston 40 – vjetorin që nga fundi i luftës

Bota

vietnami sotSot Vietnami ka përkujtuar 40 vjetorin e përfundimit të Luftës së Vietnamit me një paradë ushtarake nëpër rrugët e Ho Chi Minh City. Më 30 prill 1975, qyteti që më pas u quajt Saigon ishte kryeqyteti i Vietnamit Jugut u pushtua nga trupat komuniste nga veriu. Fitorja ndaj pushtuesit të veriut i dha fund luftës në të cilën të paktën tre milion vietnamez u vranë, si edhe 58.000 ushtarë amerikanë. Procesi i ribashkimit të Vietnamit ka përfunduar një vit më pas më 1976. Shumica e pjesëmarrësve sot në këtë përkujtimore këtu janë shumë të rinj. Ata ndoshta kanë lindur pas luftës, ose nuk kanë kujtesën e tyre dhe e dinë shumë pak në lidhje me të. Por Lufta e Vietnamit ka lënë shumë plagët e thella. Një veteran thotë : ” Unë kam ardhur këtu, sepse ne duhet të mbajmë gjallë historinë.”

Lufta e Vietnamit

vietnami 2

1954 – Marrëveshja e Gjenevës ku u nënshkrua ndarja Vietnamit në dy, ku komunistët e Veriut ndihmon guerilësit në Jug për të luftuar SHBA të mbështetur nga trupat Jugore

1964 – SHBA objektivi bomba në veri të Vietnamit

1965 – Trupat e para luftarake amerikane mbërrijnë në Vietnam

1973 – Në Parisi bëhet marrëveshja e Paqes për “përfundimin e luftës dhe rivendosjen e paqes në Vietnam” ku janë nënshkruar, zyrtarisht duke i dhënë fund përfshirjen e drejtpërdrejtë të SHBA – por luftimet midis Veriut dhe Jugut vazhdonin akoma

30 prill 1975 – Trupat Vietnamese të Veriut hyjnë në Saigon – Vietnami Jugor është i kontrolluar nga forcat komuniste dhe vendi është ribashkuar pas përfundimin e luftës. Edhe pas 40 viteve Vietnami, ende është një vend komunist, ka bërë një rrugë të gjatë. Por disa thonë se shpejtësia e reformave sociale dhe politike janë ende për të kapur deri me transformimit ekonomik.