81 vjetë më parë lindi kozmonauti Yuri Gagarin

Bota

juri 44Si sot më 1934 ka lindur Yuri Gagarin. Kozmonauti sovjetik, njeriu i parë në orbitë rreth Tokës.

“Unë shikoj në tokë dhe kjo është aq e bukur.” Këto ishin fjalët e para të njeriut në hapësirë. Kozmonauti, Yuri Gagarin, është i pari që hyri në orbitë rreth Tokës. I lindur më 9 mars 1934 në një fshat të vogël, 160 km në perëndim të Moskës. Kur ai mbaroi shkollën në 1950, u regjistrua në shkollën e artit në mënyrë që të bëhej një metalurg, dhe në kohën e tij të lirë ka ndjekur kurset për pilotë. Drejtuesi i kursit e pa talentin e tij dhe futi atë në Forcën Ajrore, ku dallohet për aftësitë e qëndrueshme, disiplinën dhe forcën fizike. Në fund të vitit 1959 ai ka aplikuar për programin e parë të trajnimit kozmonauti dhe pse ai kishte më pak përvojë në mes dhjetra e kandidatëve të tij, u zgjodh për misionin e parë drejtuar hapësirës, më 12 prill 1961. Ai udhëtoi në një shpejtësi prej 27.400 km në orë, duke  ka arritur një lartësi prej 327 km. Fluturimi zgjati një orë dhe 48 minuta. Edhe pse ishte një fluturim i shkurtër, kërkohej shumë kurajo. Askush nuk e dinte nëse dikush do të mund të mbijetojnë në hapësirë. Shanset e mbijetesës sipas shkencëtarëve të asaj kohe ishin vetëm 5%, ndërsa kthimi i sigurt në Tokë dukej si një mundësi pamundur. Në thelb ky udhëtim ishte një mision vetëvrasës. Fluturimi i dha përgjigje për shumë pyetje të rëndësishme. Vëzhgimet shumë të detajuara kanë treguar se truri i njeriut vazhdon të funksionojë në mënyrë të barabartë edhe në hapësirë, duke kundërshtuar një nga shqetësimet kryesore të shkencëtarëve. Gjithashtu,  u gjet se graviteti nuk është e nevojshme për tretje. Gjatë nisjes dhe të kthimit, ndjeu peshën gjashtë deri në tetë herë më të madhe sesa në Tokë. Megjithatë ai arriti, për të mbijetuar . Ironikisht, Yuri Gagarin u vra në një aksident ajror më 27 mars 1968. Ai u zgjodh për të kryesuar misionin sovjetik për në hënë, por ai nuk u kthye në kohë. Megjithatë me fluturimin e tij historik hapi rrugën për pushtimin e hapësirës.