Ana tjetër e emigracionit – Të huajt krijuan 2 milionë vende pune.

biznesi i te huajve ne gjermaniNë studimin e kryer në vitin 2014, të dhënat në Gjermani theksojnë se janë përfshirë, 709.000 të huajt që janë pronarë të biznesit të tyre, një numër i rritur me 25% në krahasim me vitin 2005. Emigrantët krijojuan gjatë kësaj periudhe rreth dy milionë vende pune nga 39 milion që është numri në total, gjë që përbën një rëndësi të madhe për ekonominë evropiane.

Që nga viti 2005 ky numër është rritur me 32%, ndërsa numri i të huajve në Gjermani janë rritur në 9%. Kjo tregon prirjen shumë të fortë të popullsisë për të zhvilluar dhe shfrytëzuar shpirtin e tij sipërmarrëse.

“Sipërmarrësit të cilët vijnë nga jashtë kanë kontribute të vlefshme për punësim dhe dinamizmin e ekonomisë gjermane”, komentoi Foundationi Bertelsman, dhe madje “jashtë pagwsës së ulët”, dmth klishe restorant kinez në të cilin punon papaguar e gjithë familja, ose dyqan ushqimesh që punon 24 orë, apo dhe nje dyqan që ri hapur 24 orë në të cilën punon i vetëm një turk.

 Në vitin 2005, 38% e sipërmarrësve me origjinë nga jashtë që veprojnë në pakicë  dhe hotelieri e industri, por në vitin 2014 kjo shifër kia rënë në 28%, kryesisht në favor të shërbimeve me vlerë të lartë shtuar apo edhe sektorin industrial .

Fondacioni Bertelsman ka përdorur në studimin e së njëjtës përkufizimin e “origjinë nga jashtë”, nga Zyra Federale e Statistikave (Destatis), që do të thotë se ky person kishte një pasaportë të huaj dhe u vendos në Gjermani pas 1949, apo i lindur në Gjermani dhe kishte të paktën një prind të huaj. Kjo ka të bëjë me një të pestën e popullsisë gjermane.