Përse Erdogan përshëndet me katër gishta?

Bota

erdogan pershendet me kater gishtaPërse Erdogan përshëndet me katër gishta dhe çfarë simbolizon përshëndetja “Rambo”?

Shpesh Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan dhe pasuesit e tij kanë tendencë për të përshëndetur mitingjet politike me katër gishta, të palosshme në brendësi të gishtit palme. Përshëndetja nuk është një origjinalitet turke, por është një lëvizje armaturë e adoptuar nga shumë grupe islamike dhe autorësia i përket përkrahësve të presidentit egjiptian të rrëzuar Mohamed Morsi.

Kjo përshëndetje, e quajtur më shumë në mënyrë të përshtatshme “Rambo”, e cila në gjuhën arabe do të thotë të katërtën. Ata e përdorën për herë të parë anëtarët e “Vëllazërisë Myslimane”, e cilët ishin mbledhur në sheshin Rampiatoul Antevige në Kajro, në korrik 2013 ku Presidenti i Egjiptit, u shkatërrua nga ushtria.

Përshëndetja e tyre ishte një simbol i trefishtë:

1- Morsi ishte presidenti i katërt i vendit pas Nasser, e Santant dhe Mubarak.

2- U përkujtua sheshi Rampiatoul Antevige pikë takimi qendrore e simpatizantëve të Presidentit Morsi, për të bashkuar ndoshta më emblematike dhe të njohur në të gjithë botën sheshin Tahrir.

3- U përdor në krahasim me sinjalin e njohur të fitores (V) ku e bënë simpatizantët të gjeneralit Abdul Fatah al-Sisi dhe u quajt se ishte ndikimi perëndimore.

Erdogan, si kryeministër edhe atëherë, për herë të parë e bën sinjalin “luftoj” në përqendrimin e partisë në Prousa më 17 gusht 2013. Që atëherë, mocioni është miratuar nga të gjithë ministrat e tij, zyrtarëve dhe mbështetësve të Partisë së Drejtësisë dhe Zhvillimit (AKP), dhe jashtë AKP-së nga qarqet fetare konservatore.

Turqia u përpoq një çast për të dhënë një interpretim tjetër të përshëndetjes së Erdoganit me katër gishta. Disa, padyshim i ndikuar nga kurora nacionaliste që mbizotërojnë në përgjigje të guerrilasve separatistë kurdë, atribuohet lëvizje për simbol kuadrat “një komb”, “një flamur”, “një vend”, një “shtet”.