18 muaj burg, publikoi në Facebook simbole naziste

Bota

 

simboli gjermanAustri –  18 muaj burg ka dhënë gjykata Provinca e Salzburgut një 38-vjeçari austriak, për veprime me përmbajtje naziste në Facebook.

Një kontroll i kryer në shtëpi, kanë gjetur rroba me simbole naziste të tilla si numri “88”, ku mumri  00.004 000 për nazistët përfaqëson në alfabet shkronjën e parë të përshëndetjes naziste “Hail Hitler”, si dhe slloganin “Sturm 18 “e cila është sinonim i” Adolf Hitlerit “- dhe emri i grupit rok gjermane me ideologji neo-naziste.

Sipas aktakuzës, 38-vjeçari kishte postuar në Facebook 20 fotografi të shoqëruar nga tekstet jashtëzakonisht cinike dhe çnjerëzore me përmbajtje, shumë prej të cilave referuar në shfarosjen e njerëzve në dhomat e gazit.

I akuzuari ka pranuar fajësinë e tij, duke i kërkuar gjyqtarëve falje për veprimet e tij, të cilat avokati i tij u përpoq të shfaqësonte për një “shoqëri të keqe” të 38-vjeçarit pasi ai u transferua në atë kohë, në Salzburg. Akuza ishte një shkelje e “Ligjit Ndalimit”, që kishte kaluar menjëherë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore më 8 maj 1945, qeveria e parë austriake nxorri jashtë ligjit partinë naziste

Kohët të fundit, gjyqtarët austriake kanë shënuar një rritje të numrit të dënimeve në vitet e fundit në Austri, bazuar në “Ligjin e Ndalimit”, për kategori të nxitjes, veçanërisht përmes të ashtuquajturave mediave sociale dhe internetit.

Fotografia: paul_houle / flickr