Arrestimi i gazetarit, Turqia po shkon drejt fashizmit

Bota Lajme

Deniz Eugel, gazetari gjerman që është arrestuar nga autoritetet turke që nga shkurti, pasi akuzoi presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan për imponimin e një “regjimi të frikës” ndaj shoqërisë turke dhe theksoi se ai beson se Turqia po shkon drejt fashizmit.

44-vjeçari Eugene, korrespondent i gazetës Die Welt, i bëri këto deklarata gjatë intervistës që i dha gazetës gjermane die tageszeitung, e cila do të publikohet nesër. Gazetari u arrestua më 14 shkurt me akuzën e propagandës që synonte mbështetjen e një organizate terroriste.

Eugene i tha gazetës se ai mbetet i izoluar në burgun Silivri, në perëndim të Stambollit, “Izolimi është torturë”, theksoi ai.

Ai gjithashtu vuri në dukje se edhe stafi i burgut ka frikë të bëjë një gabim:

“Një regjim i frikës jo vetëm që synon kritikët e saj, por edhe ndikon në anëtarët e sistemit të shtypjes”.

Korrespondenti argumentoi se kreu i vetë shtetit turk është më i frikësuar:

“Ai e di se çfarë të presë nëse humbet fuqinë dhe për këtë arsye ai i imponon shoqërisë statusin e frikës”.

Eugene gjithashtu tha se shpreson që Gjykata Evropiane e Drejtësisë, ku ai ka apeluar për mbështetje nga Berlini, së shpejti do të vendosë mbi çështjen e tij pas afatit të 28 nëntorit .

Gjithashtu theksoi se, si shumë kritikë të Erdoganit, ai u ndje i irrituar që gjykata hodhi poshtë ankesat e edukatorëve dhe zyrtarëve qeveritarë të cilët ishin në qendër të vëmendjes së valës së likuidimit

“Sidoqoftë, unë jam i vetëdijshëm se Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut është ngritur për t’u marrë me shkeljet e të drejtave individuale të njeriut, por jo për të parandaluar që një vend i tërë të rrëshqasë në fashizëm”.

Gazeta raportoi se intervista ishte dhënë me shkrim përmes avokatëve të Yutzel.