Mbesa e një shkencëtari ka hedhur në gjyq Shtetet e Bashkuara për mos adresimin e ndryshimeve klimatike

Bota Mjedisi

18-vjeçarja Sophie Kivelhechan tha se kishte frikë dhe të zemëruar për të nesërmen. Mbesa 18-vjeçare e një shkencëtari të mirënjohur, veteran, një ekspert për ndryshimin e klimës, është aq i zemëruar me “trashëgiminë” mjedisore që të rriturit do t’i lejojnë brezit të tyre të vendosin të sjellin qeverinë e SHBA në gjykatë.

Sophie Kiblekhan, së bashku me një grup prej 20 personash të moshës ndërmjet 10 dhe 21 vjeçare, argumenton se qeveria, përmes veprimeve të saj që stimulon ndryshimin e klimës, shkel të drejtat e saj kushtetuese për jetën, lirinë dhe pronën.

“Unë jam e frikësuar dhe jam e zemëruar me problemet e krijuara nga të rriturit lakmitarë dhe të pamend”, tha vajza adoleshente, duke folur në periferi të Konferencës së Bonit mbi Klimën. “Të rriturit, ju thoni se na doni, por ju sfida që të bëni veprime që pasqyrojnë fjalët tuaja … pa menduar për fitimin, në vend që të kujdeseni për gjënë më të rëndësishme për jetën e fëmijëve tuaj”, tha Kiblehman, mbesa e tij profesor dhe ish-drejtues i Institutit të Studimeve Hapësinore të NASA-s, James Hansen.

Sofia dhe të rinjtë e tjerë paraqitën një padi në gjykatën e Oregonit në vitin 2015. Ata argumentojnë se qeveria ka qenë e vetëdijshme për më shumë se 50 vjet që dioksidi i karbonit i prodhuar nga djegia e karburanteve fosile destabilizon klimën.

Duke folur për Fondacionin Reuters Thomson, ajo shpjegoi se qëllimi i saj kryesor është t’i tregojë qeverisë që të rinjtë e vënë re se ajo nuk po kryen punën e saj. “Asnjë çështje në lidhje me të drejtat civile nuk është zgjidhur kurrë pa presionin e popullit. Kështu, qëllimi themelor është të tregojë qeverinë se presioni është atje, “vuri në dukje ai.

Gjyqi u vendos më 5 shkurt 2018, pas përpjekjeve të përfaqësuesve të industrisë së karburanteve fosile dhe qeverisë amerikane për të hequr dorë nga rasti.

Khiblecan shpreson se gjykata do të detyrojë qeverinë të paraqesë dhe të zbatojë një plan për të reduktuar emetimet e gazrave serrë.

Gjyshi i saj, një shkencëtar që ka ndihmuar të njohë globalisht se sa kritik është nevoja për të kufizuar ndryshimet klimatike, është se ai shpreson që të rinjtë e tjerë do të lëvizin drejtësisht në vendet e tyre. Në të njëjtën kohë, ai shpreson se mbesa e tij do të justifikohet. “Nëse ky gjyq është i suksesshëm, ai do të dërgojë një mesazh të fuqishëm në vende të tjera,” vuri në dukje ai.