Austri: Rënie 45% numri i azilkërkuesve

620

Një reduktim veçanërisht është shënuar në këtë vend, aq sa gjysma e numrit të kërkesave për azil të paraqitura vitin e kaluar, krahasuar me vitin 2017, është regjistruar nga Ministria e Brendshme e Austrisë në statistikat e saj të lëshuara të martën më 8 prill nga austriakët Gazetën Oesterreich.

Në vitin 2018 u paraqitën 13,400 aplikime nga 24,735 në 2017, nga të cilët 3,307 erdhën nga Syria, krahasuar me 7,356 për 2017, gjithashtu 2,053 nga Afganistani kundrejt 3,781 për 2017 dhe 1,097 nga Irani nga 994 që erdhën më 2017.

Sipas statistikave, në vitin 2018 janë paraqitur gjithsej 13,400 kërkesa për azil, ndërsa në 2017 numri i tyre ishte 24,735, ulje prej 45,8%.

Shifrat tregojnë se kriza e azilit në vitin 2015 më në fund është kapërcyer, pasi vitin e kaluar numri i ardhësve të refugjatëve në Austri ishte më i ulët se ato të regjistruara para vitit kritik të vitit 2015 dhe një numër më i vogël vitin e kaluar u regjistrua vetëm në vitin 2010 me 11 012 azilkërkues.

Megjithatë, siç tregohet, numri i procedurave të hapura për azil që arrin në 38,053 është ende i lartë, nga të cilat 7,535 aplikime janë në procedurën e nivelit të parë dhe 30,518 në të dytin. Në vitin 2017, ishin 56,304 procedura të hapura azili, nga të cilat 32,241 ishin në shkallën e parë.

Në lidhje me numrin e përgjithshëm të kërkesave për azil të paraqitura në vitin 2018, me 13,400 azilkërkues ishte shumë më i vogël se 37,500, e cila u vendos si tavani për vendimin e Social Demokratëve dhe Partisë Popullore Konservatore, ish-qeverisë federale austriake, e cila u nda më 18 dhjetor 2017.

Kjo qeveri pati sukses, në të njëjtën ditë, me inaugurimin e koalicionit të ri qeverisës të Partisë Popullore dhe Partisë Liberale Nacionaliste ekstreme të së djathtës, e cila ndjek një politikë veçanërisht të ashpër mbi azilin dhe emigracionin.

Vlen të përmendet se numri i 90,000 kërkesave për azil të paraqitura gjatë vitit  2015 në Austri ishte 200% më i lartë se në vitin 2014, kur 28,000 refugjatë kishin mbërritur në vend, por kjo shifër ende është e shumë më e ulët nga 170,000 refugjatë në vitin 1956 – gjatë krizës në Hungari – konsiderohen “më historikisht” më të larta për Austrinë.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: