Komisioneri Avramopulos: Katalizator për marrëdhëniet greko-turke

Lajme Rajoni

Në një intervistë për gazetën turke Hürriyet, Avramopulos e përshkroi Turqinë si një partner kryesor për Bashkimin Evropian . Ai shtoi se Turqia duhet të vazhdojë të lëvizë më pranë BE-së. dhe vlerat demokratike evropiane.

Rexhep Tajip Erdogan pret për vizitën që do të vizitojë në Greqi, tha komisioneri Avramopulos pas takimit të tij me Presidentin e Republikës së Turqisë të hënën pasdite dhe tha se Erdogan priste që kjo vizitë të jetë katalizator për të thelluar marrëdhëniet greko-turke në të gjitha fushat.

“Siç ishte e natyrshme, përmendëvizm itën e ardhshme të z. Erdogan në Athinë, suksesi i të cilit mund të përurojë një epokë të re në marrëdhëniet greko-turke. Marrëdhëniet që janë vërtetuar shumë herë në të kaluarën, por që janë përmirësuar ndjeshëm në vitet e fundit dhe mund të përmirësohen më tej në të ardhmen për të mirën e të dyja popujve dhe vendeve dhe lagjes sonë më të gjerë “, shtoi komisioneri, duke theksuar:

Ndjenja ime është se ajo pret për vizitë nuk është rastësi që gjatë së njëjtës periudhë të anulojë pjesëmarrjen në ngjarje shumë të rëndësishme për të qenë në Greqi. Ai shpreson dhe shpreson që kjo vizitë të jetë një katalizator për kultivimin e mëtejshëm të marrëdhënieve greko-turke në të gjitha fushat” 

Avramopoulos gjithashtu tha se takimi me Erdoganin ishte dhe diskutimi mbi emigracionin dhe bashkëpunimin BE-Turqi.

“Sot kam takuar në Ankara Presidentin e Turqisë, z Retzep Tagip Erntogan. Debati u zhvillua në një klimë shumë miqësore dhe mbuloi një gamë të gjerë të marrëdhënieve euro-turke. Natyrisht, ne diskutuam migrimin, zgjerime e tij dhe perspektivat, gjithmonë në lidhje me zbatimin e deklaratës së BE-Turqi. Ne gjithashtu kemi diskutuar çështje që lidhen me sigurinë dhe bashkëpunimin midis Evropës dhe Turqisë për të luftuar së bashku dhe për të luftuar terrorizmin. Bashkimi Evropian dhe Turqia do të vazhdojnë të bashkëpunojnë në mënyrë që të adresohen bashkërisht sfidat e përbashkëta, “tha Komisioneri Evropian