BE-ja 3.1 miliardë euro për të ndaluar refugjatët që udhëtojnë nga Afrika

1039

BE po harxhon para për të paguar vendet afrikane për të ndërmarrë veprime për të ndaluar emigrantët që do të shkojnë në Evropë, kanë paralajmëruar diplomatët.

Udhëheqësit e Bashkimit Europian krijuan një fond në 2015 për të paguar sigurinë e kufijve dhe masa të tjera që synojnë parandalimin e shtetasve afrikanë që lënë vendet e tyre të origjinës.

Në një samit të BE në Bruksel këtë javë, presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker paralajmëroi udhëheqësit se nevojiten 225 milion euro për të paguar për projektet e emigracionit, duke përfshirë kontrollin kufitar në Libi, pika e nisjes për shumicën e emigrantëve që rrezikojnë rrezikun kalimi i Mesdheut qendror për në Itali.

Ne jemi duke arritur kufijtë tanë kur bëhet fjalë për këtë fond ndihme emergjente për Afrikën.Ne duhet të rrisim mjetet financiare që duhet të kemi në dispozicion.”, u tha Juncker gazetarëve pas samitit

Gjermania dhe Suedia ishin midis vendeve që u zotuan të mbushin fondin. Zyrtarët kishin paralajmëruar se pa injektim të parave të gatshme, projektet e kontrollit kufitar të financuara nga BE në Libi do të ishin në dyshim.

Deklarata e pranimit nga Komisioni Evropian tregon për një pyetje më të madhe se si të paguhet për këstin e ardhshëm të fondeve të emigracionit në BE për Afrikën. Udhëheqësit e BE krijuan fondin e besimit BE-Afrikë në vitin 2015 në kulmin e krizës së migrimit: deri në vitin 2018 pritet që të lirohen 3.1 miliardë euro, me 1.9 miliardë euro tashmë disbursuar.

Një diplomat i BE-së tha se fondi i mirëbesimit BE-Afrikë po mbaronte me paratë: “Nëse situata nuk është shumë fikse, ne mund të shohim veten në një situatë, aq sa nuk jemi në gjendje të financojmë këto politika”.

Që nga fillimi i vitit, 109.915 njerëz kanë rrezikuar jetën e tyre duke kaluar Mesdheun qendror në Itali. Ndonëse numrat që arritën në Itali kishin rënë 70% në korrik-gusht 2016, ardhjet e verës, zyrtarët besojnë se mund të ketë një ringjallje pa veprime të vazhdueshme.

Në vitin 2018, BE do të përballet me thirrjet për të ngritur një fond të ngjashëm për refugjatët sirianë në Turqi. Fondi prej 3 miliardë eurosh u krijua në mars të vitit 2016 për të nënshkruar veprime të mëtejshme nga autoritetet turke kundër kontrabandistëve që marrin refugjatë dhe emigrantë në Europë. Një diplomat i lartë i BE tha se vendimet do të nevojiten për rimbushjen e fondit BE-Turqi në gjysmën e parë të 2018-ës.

Komisioni Evropian, i cili menaxhon të dyja fondet, kërkon që vendet anëtare të BE të zotohen më shumë para nga buxhetet kombëtare për të mbajtur fondin e migracionit të BE-së në Afrikë. Por disa qeveri duan që Brukseli të gjejë paratë nga ajo buxhetit. Deri më sot, shumica e fondit BE-Afrikë (94%) ka ardhur nga buxheti i BE, i kanalizuar përmes Fondit Evropian të Zhvillimit.

Në gusht, presidenti francez, Emmanuel Macron, bëri thirrje që BE të ofrojë një shtesë prej 60 milion euro për të ndihmuar vendet afrikane të merren me njerëz që janë kthyer nga Evropa dhe për të parandaluar rrjedhat e mëtejshme të migrimit. Por BE ka hapësirë të kufizuar në buxhetin ekzistues shtatë vjeçar për të gjetur burime të reja parash. Largimi i Mbretërisë së Bashkuar, e cila kërcënon të shënojë një vrimë prej 10 miliardë eurosh në buxhetin e BE, shton presionet financiare në një kohë kur BE përballet me më shumë kërkesa për fondet e saj përtej përparësive tradicionale, siç janë subvencionet e fermave dhe projektet e infrastrukturës.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: