Itali, emigrantët 9 për qind të PBB-së, paguajnë 11.5 miliard euro kontributet e sigurimeve shoqërore.

920

Emigrantët që punojnë në Itali përbëjnë pothuajse 9 përqind të produktit të brendshëm bruto (PBB) dhe paguajnë 11.5 miliard euro kontributet e sigurimeve shoqërore, sipas një raporti të fundit.

2.4 milionë emigrantë në Itali prodhuan 130 miliardë euro të vlerës së shtuar, ose 8.9 për qind të PBB-së sipas raportit të 7-të vjetor mbi ekonominë e imigracionit të prodhuar nga Fondacioni në Mestre dhe mbështetja nga IOM dhe ministrisë së jashtme italiane. Kjo e vë Italinë në vendin e 17 në mesin e vendeve të BE, përpara Hungarisë, Kroacisë dhe Sllovenisë. Kontributi ekonomik i bërë nga emigrantët në Itali përkthehet në 11.5 miliardë euro të kontributeve të sigurimeve shoqërore dhe 7.2 miliardë euro të tatimit mbi të ardhurat e paguar dhe mbi 570.000 kompani në pronësi të të huajve.

Emigrantët pjesë e domosdoshme e fuqisë punëtore

Në një kërkim të vendit si Italia me një popullsi të plakur, emigrantët përfaqësojnë një pjesë ‘të domosdoshme’ të fuqisë punëtore në shumë sektorë. Nga pikëpamja e mirëqenies, punonjësit e emigrantëve paguajnë 11.5 miliardë euro në kontributet e sigurimeve shoqërore dhe sigurojnë një bilanc pozitiv të parasë për institucionet e pensioneve shtetërore INPS. Vlera e shtuar është e barabartë me 130 milionë euro (8.9 përqind të PBB-së).

Llojet e ndryshme të vendeve të punës

Sipas edicionit 2017 të raportit, italianët dhe të huajt bëjnë punë të ndryshme. Midis emigrantëve, vetëm 11 për qind janë të diplomuar. Disa profesione kryhen nga të huajt: 74 për qind e punëtorëve vendas, 56 për qind e kujdestarëve dhe 52 për qind e tregtarëve joformalë janë emigrantë.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: