Ben Blushi: Rama kërkon ta kthejë PS në biznes privat të pakontrolluar

Intervistë

blushi ne focus-1PS sot është një parti e pushtuar. Kam arsye të them që partia është e pushtuar. Për interesa të thjeshta pushteti po eliminohet e gjithë partia duke u kthyer në parti e një njeriu. Edi Rama i frikësohet zgjedhjeve për shkak të pakënaqësisë që ka krijuar në këto tre vjet brenda PS. Nuk është kapriço por paranojë”, u shpreh Ben Blushi.
Intervista minutë pas minute. Kështu ka nisur intervistën deputeti dhe njëkohësisht kandidati për postin e kryetarit të PS, zoti Ben Blushi përballë gazetarit Yli Rakipi në Emisionin “Te Paekpsozuarit”
Rakipi: Ky ishte raporti filmik, dy zonja të rëndësishme ikona Arta Dade ikonë politike e PS po edhe ikona akademike të rëndësishme të dyja, Moza Hafizi komentuan për raportin tonë filmik. Pra në këtë rrugëtim tuajin të shkurtër të fundit të ditëve të fundit, ju keni thënë: Kush qeveris Rilindja apo PS në fakt ju thoni se ka qeverisur rilindja unë mendoj që biseda jonë duhet të nisë këtu, deri tani ka qeverisur rilindja dhe jo PS. Artistikisht jeni shkrimtar i zoti ne duhet tu themi njerëzve çdo të thotë kjo.
Blushi: Së pari të falenderoj që më ke ftuar dhe dua ta filloj duke falendurar znj. Dade dhe Hafizi, dy sociliste tipike të cilat ma bëjnë këtë kauzë më të lehtë dhe në fakt nuk po më mbështesin mua por rregullin, të drejtën, këtu i ftoj socialistët qofshin deputetë apo anëtarë të thjeshtë, të mbështesin rreugullin, normën, arsyen për të kaluar te pyetja e vërtetë, kam një vit, dy vjet që them. Nuk po qeveris PS, por rilindja. Pse jam i detyruar ti ndja, kemi bërë fushatë me të njëjtin flamur, rilindja ka qenë motivi, refreni i fushatës sonë, i premtuam Shqipërisë rilindjen në të gjitha fushat, fatkeqësisht nuk po e arrijmë dot, se e kemi motivuar Shqipërinë, brezin e ri, si dhamë një model pasioni, norme drejtësie, nuk i dhamë arsye një pjese të madhe shqiptarësh që të mos emigrojnë, nuk ndihmuam dot shtresat në nevojë, nuk vumë dot barazi, rregull, duke u menduar kam konstatuar se për fat të keq ky debat brenda PS i ka rrënjët në këtë mentalitet, grup njerëzish pa rreugll. E ka marrë peng PS për arsye se nuk janë legjitime, nuk do të jenë të pranueshme për mua, s’do pranoj kurrë që PS të kthehet në biznes privat, dua që shqiptarët që të kuptojnë se asnjë grupi që hyjnë vullnetarisht nuk u pëlqen norma dhe një biznesi privat, në biznes puëntorët nuk kanë mundësi të zgjedhin pronarin. Pronari punëson, i merr në punë. Partitë nuk mund të jenë biznes, janë shoqëri aksionere ku një nuëmr anëtarësh zgjedhin administratorin dhe kur ai nuk punon kanë të drejtë ta heqin, kjo normë bën diferencën mes një prone private dhe publike. PS ku unë kam hyrë është një pronë publike po luftojmë të jetë e tillë, s’po luftoj për karrierën time është për ti dhënë mundësinë shqiptarëve, po ti shkoja rregullave të karrierës së rilindjes kisha rrugë të thjeshë, më besoni, po e bëj këtë betejë që PS të mbetet pronë publike.
PS parti e pushtuar, e mbërthyer në duart e një njeriu
Rakipi: Nga ajo që kujtojmë është që një grup jo një bandë ka marrë peng PS, ka marrë peng edhe një emër rilindje, një emër prestigjoz ky. Kanë marrë refrenin jo këngën, drejton jetën, Shqipërinë, vendin, pra është ky grup që mban peng edhe PS, një parti të madhe.

Blushi: PS sot është një parti e pushtuar, ta them pse sepse pushtimi është pa rregull, nuk ka zgjedhje nuk kam mbledhje, kolegjalitet, nuk ka forume, kam arsye të them pavarësisht se nuk do të doja që të arrija në këtë fjalor, PS është e pushtuar, në të cilën për interesa pushteti po eleminohet gjithë partia duke e kthyer në partinë e një njeriu, kam hyrë në një parti tjetër, ku kam hyrë unë dhe shumë të tjerë.

Rilindja, grup njerëzish që BE-SHBA u kërkoi dekriminalizimin
Rakipi: Me këtë që thoni ju i shkon për shtat një frazë e Edi Ramës, para disa ditësh tha se qeveria po e nderon PS me këtë frazë, duket sikur partia është tjetër, qeveria tjetër.
Blushi: Kam pikëpamje tjetër, që mos zgjatemi shumë në këtë pikë, rilindja prej një grup njerëzish që po qeverisin të cilëve Bashkimi Europian dhe SHBA u kërkoi dekriminalizimin se futën në parti dhe parlament njerëz me rekorde kriminale, për cilat arsye për të mbledhur më shumë vota, nuk ishte vetëm kjo, ishte vetëm fillimi, u futën në PS me metodën e rilindjes, pa rreugll, jashtë çdo zgjedhje për të dominuar ekonominë e Shqipërisë, nëse PS rrëzohet vazhdon të jetë kjo parti që s’duhet të jetë sot sigurisht që do vuaj ekonomia e vendit.
Rakipi: Ju thoni se është pushtuar nga hajduti.

Blushi: Interes i pastër pushteti për të dominuar interesa ekonomike padyshim, kjo po ndodh.

Rama ka frikë nga zgjedhjet, shkak pakënaqësia që ka krijuar në tre vjet

Rakipi: Duket se qeveria e Ramës duket si qeveri teknike, fare pak përfaques. Dje në mënyrë të çuditshme largoi Ministrin e Financave, duhet të kërkosh me lupë që të gjesh të tjerë, kjo duket si qeveri teknike, njerëz të thërritur nga jashtë. Sot u bë parlament gjithë dita, Kryeministri nuk u shqetësua asnjë çast që Ministri i Financave nuk është më. Ai nuk hoqi një Ministër të Sporteve, largoi një Ministër të rëndësishëm. Ministri i Financave ikën kur ikën Kryeministri, shumë e çuditshme, duket se me lehtësi më të madhe ndodhi ky proçes.
Blushi: Mungea e rregullit dhe kontrollit të bën të papërgjegjshëm, mendon se mund të bësh çtë duash se nuk ke kontroll parlamentar brenda partisë dhe as kontroll nga opinioni publik, prandaj ekziston kontrata, rregullat kushtetuese që bëjnë mes njëri-tjetrit bizneset, njerëzit.
Rakipi: Sa përfaqësohet PS, se kur themi që ka qeverisur rilindja do të thotë që PS nuk qe.

Blushi: Një arsye që po arrijmë në një krizë besimi, ti s’bën zgjedhje, krizë e pastër, njeriu që qeveris e shfrytëzoi partinë për të ardhur në pushtet për të numëruar votat, ka krijuar pakënaqësi te anëtarësia, eleminon zgjedhjet për të mos matur pakënaqësinë. Edi Rama po eleminon zgjedhjet për arsye të pakënaqësisë, pjesa dërmuese e anëtarëve të PS, nuk është puna që janë pa punë, është e qartë që janë pa punë por janë të papërfaqësuar dhe nuk po përfitojnë punësim, që ishte detyrim sidoqoftë, nuk po përfitojnë nga të mirat e mirëqënies që PS premtoi, balancim taksash, më shumë mbështetje për të varfërit. Kjo është arsyeja që nuk ka zgjedhje, Rama i frikësohet pakënaqësisë që ka krijuar këto 3 vjet, nuk është kapriço, është paranojë.

Pushtetin e merr partia, dhe partia mendon se duhet të ndryshojë kryetarin e ndryshon
Rakipi: Hafizi tha që pjesa dërmuese e grupit të PS mendon si Blushi, pse nuk identifikohen ata?
Blushi: Kjo nuk është e nevojsme, do të ishte mirë që shoqëria të ishte më e lire, më e hapur që njerëzit të kishin më shumë hapësirë, mungesë çensure direkt apo indirekt për të folur hapur, por mbështetja tregohet me votë, kërkoj të dëshmojmë sesa mbështetet projekti që na qeveris apo sa partia kërkon të mbështesë një projekt tjetër. Nuk është një sajesë e imja, kjo ka ndodhur në PS, viti 2003 kur Rama kërkoi të kandidonte, përballë Kryeministrit dhe Kryetarit të partisë megjithëse ishte në shkelje të statutit. Kishte një kriter, duhet të kishte një numër firmash për të kandiduar, Edi Rama u qa aq shumë sa ja dhanë edhe u fut në garë duke pasur këtë standard para 13 vjetësh që e zhvillojnë çdo parti normale në planet, nuk e di rastin e Kubës apo Koresë së Jugut apo Kinës, edhe Kina zhvillon zgjedhje, të gjitha bëjnë zgjedhje periodike, se pushtetin nuk e merr 1 njeri por 1 partia, kur partia mendon se duhet të ndryshojë kryetarin e ndryshon, kur nuk jep garancitë e duhura, apo kur nuk qeveris siç duhet, programi i partisë e e heq, prandaj janë sanksionuar.
Rama ndryshoi ngjyrën e partisë, njësoj si Shqipëria të ndërrojë flamurin
Rakipi: Për të qenë i thjeshtë për shkruesit e gjithë niveleve, do kalojmë në një pikë se në pamje të parë është interesante për shikusit, problemet që keni ngritur. A mund të qartësojmë në mënyrë të thjeshtëzuar çfarë ka ndodhur me këto shkelje statutore, ju vini re se ka shkelje të rëndësishme, çfarë ka shkelur Rama?

Blushi: Unë kam konstatuar se askush nuk ka kundërshtuar një dokument që kam shpërndarë në grupin parlamentar, është shkelur Kushtetuta e PS, ka 51 nene, në vlerësimin tim por duhet të jenë edhe më shumë 15- 16 janë të shkulura në rend, një mandat 4 vjeçar është bërë 7 vjeçar zgjedhje para 3 vjetësh, fakti që 3 vitet e fundit asnjë forum nuk mblidhet, PS ka forume si Parlamenti i Shqipërisë, PS ka parlamentin e vet, nuk mblidhet ka 3 vjet. Në 3 vjet është mbledhur vetëm 1 herë Kryesia e PS që është njësoj si qeveria, me rregull duhet të mblidhen. Deri te ndryshimet më ekzotike, e dini pse PS e ndryshoi ngjyrën e vet nga e kuqe në mavi? Për shkak se Edi Rama para 4 vjetësh mori një këshilltar të huaj dhe mirë bëri, dhe ky qëlloi që ishte tifoz i një ekipi futbolli Bernli, dhe ekipi i Bernlit ka fanellë mavi, kjo më kujton një film me Marlon Brando “Quemada” kishte dhe një emër fabrikuesi i kryengritjeve, ishte hisotria e një të bardhi, një diplomati i cili u çua nga Britania në këtë ishull për të ndryshuar pushtetin për tregtinë e bananeve, për t’ja marrë ndikimit protugez. Ça bëri, provokoi kryengritje, gjeti një djalë lokal, e mësoi si të fliste ca ngjyre fjalimi të bënte, ishulli kaloi në kryengritje dhe këta e morën pushtetin, vjen një njeri dhe bind Edi Ramën që ngjyrën ta bëjë mavi. Si nesër të vij një japonez dhe ti thotë që ndërro flamurin e Shqipërisë, në krahasim është njësoj. Dhe këtë nuk e sajoj unë, nuk tregoj fundin e filmit, është serioze kjo që PS ka marrë ngjyrën e fanellës të një ekipi anglez të kategorisë së dytë. Këtë nuk po e sajoj, këtë e shkuan këshilltari i Ramës në kujtimet e veta, sigurisht që tallet, edhe unë do të kisha qef të isha kaq ekzotik. Nuk do ta bëja se është tallje, ka gjetur një njeri si Edi Rama që e bën këtë. Pra deri këtu ka ardhur puna, kjo është një nga shkeljet, të ndërrosh simbolin e një partie, ka një normë, ka një rregull, flamuri nuk ndërrohet, ndërrrohen pikëpamjet por jo flamuri.
Rama kërkon ta kthejë PS në biznes privat, të pakontrolluar
Rakipi: Përse mendoni, përveç faktit për tu mbrojtur këto shkelje sistematike?
Blushi: Kërkon një biznes të pakontrolluar brenda PS, pushtet të pakontrolluar për ta kthyer në biznes privat, e kam bindje PS nëse vazhdon në këtë formë është biznes privat i pakontrolluar, për të kontrolluar psuhetin në Shqipëri sa më gjatë, jashtë çdo lloj kontrolli partiak parlamentar më vonë edhe ligjor, autokracitë nuk kanë lindur në një ditë, ka pasur proces.
Rakipi: Edi Rama mbrohet duke thënë se ka marrë 1 milion vota, duke përdorur statutin laburist, Arta Dade thotë se votat e PS nuk janë vota vetëm të Edi Ramës, janë të Blushit, të Dades, të Ruçit.

Blushi: Kemi marrë 1 milion vota si koalicion afërsisht 40 parti, ju mendoni se nëse kanë qenë 40 parti këto 39 të tjera kanë votuar që Edi Rama të jetë kryetar i PS? Jo ato kanë votuar secili për partinë e tyre, Edi Rama del një ditë e thotë me kanë votuar 39 parti të tjera, PS s’duhet të më votojë se më kanë votuar 39 parti, është deformim i konceptit të parlamentarizmit të thuash se zgjedhjet i fiton një njeri. I fiton një parti, zgjedhjet nuk i ka fituar Edi Rama por partia me koalicionin e vet, kushdo që e konfondon, deformon thelbin e sistemit tonë.
Nuk e çoj dot në gjykatë PS, nuk është etike
Rakipi: Z.Blushi ka mesazhe të panumërta, ka një Pyetje, këto janë shkelje ligjore dhe përse thuhet, Blushi nuk i drejtohet gjykatës për këto shkelje?
Blushi: Cilës gjykatë? Ka një mudnësi e cila po konsumohet për shkak se PS prej 10 vjetësh apo më shumë ka ndërtuar një gjykatë të brendshme, gjykatë brenda partisë kur konstaton se të shkelet e drejta, apelon pranë kësaj gjykate, nuk jep dënime por bën interpretim, nuk ka partia polici, ushtri, burg, tatim-taksa apo shkolla, partitë nuk kanë por ka një Komision që quhet Komisioni i Garancive Statutore, po konsumohet e drejta e një numri anëtarësh për të apeluar, shprehur që Komisioni të japë të drejtë, të thotë se janë shkelje dhe duhet të shkojmë në zgjedhje. Sa i takon gjykatës ka një nuëmr juristësh të arsyeshëm në këtë vend që pretendojnë sa kohë partitë janë regjistruar në gjykatë, gjykata është garanci. Ka një nuër juristësh që pretendojnë se mund të apelohet në gjykatë nëse e kam këtë drejtë, apo një numër anëtarësh, nuk kam ndërmend ta bëj për arsye morale apo etike, nuk dua ta çoj partinë time në gjykatë edhe nëse e gëzoj me ligj nuk e çoj dot PS në gjykatë. Nuk është etike.
Rama po fut në zgjedhje gjithë partinë, përveç vetes
Rakipi: Rama thotë që ka klauzola që e lejojnë kandidimin e Ben Blushit.
Blushi: Nuk ka asnjë klauzolë, është lojë fjalësh, norma jonë ka në klauzolë që thotë çdo 4 vjet ka zgjedhje dhe kjo është e zeza mbi të bardhë, çdo abuzim tjetër ëshë një gafë mendjelehtësi ose hile, janë të tëra bashkë.Po fut në zgjedhje gjithë partinë nga anëtari më i thjeshtë përveç vetes, kjo është çudi, nëse nuk duhet të zgjidhet Edi Rama pse duhet të zgjidhet ai, përse këta zgjidhen përmes konkurimit.
Rakipi: Saliu e ka bërë.

Blushi: Të bëhen 2 Sali?
Modeli laburist dokrra, PS po më mohon të drejtën e kandidimit
Rakipi: Është folur për një pakt mes jush para vitit 2009 për të këmbyer PS, si Tony Blair me Gordon Brawn.

Blushi: Ne kemi bërë shumë biseda deri para pak kohësh, politike dhe për shumë vjet kemi ndarë pikpamje të përbashkëta, derisa Edi Ramës i erdhi mundësia të provonte se pikpamjet që besonim bashkërisht i besonte realisht, kjo nuk ndodhi, sepse ne kemi folur për parti të hapur, ku ka konkurencë, ku njerëzit vinë me dëshirë, ku nuk cënohet e drejta e askujt. Ai po bën të kundërtën, kemi folur për një të majtë e cila mbështet të varfërit, shtresat në nevojë, krijon drejtësi, barazi, Edi Rama nuk po i bën, po e merr pushtetin nga shteti dhe po ja delegon privatit, s’kam asgjë personale, s’jam dakord, me këtë deformim dhe kjo është biseda që kemi bërë. Rama ka tradhëtuar pikëpamjet që kemi pasur jo mua, se quaj tradhëti mbi të cilat kemi ndërtuar këtë projekt që na ka sjellë në pushtet, Bair Bown, dua ta konsumoj ça ka ndodhur, Toni Blair fitoi zgjedhjet 3 herë rresht e ktheu partinë laburiste angleze Thecer post Thecer gati 4 mandate e ktheu në pushtet, dhe pasi kishte fituar zgjedhjet herën e tretë e la mandatin në mes si Kryeministër dhe kryetar partie, pse e la? Sepse partia i tha ti nuk na jep garanci se në zgjedhjet e ardhshme fitojmë prandja iku. Toni nuk doli të thoshte kush janë këta që më thonë të iki kur kam fituar zgjeshjet? Edhe ky shembull rrëzon gjithë këto dokrra që thonë i shkojmë modelit laburist, ai e dorëzoi nuk kishte nevojë të futej në këtë krizë. Partia, njerëzit e përgjegjshëm nuk mendojnë vetëm për veten e vet, nuk po kërkoj dorëzim po kërkoj zgjedhje, PS po më mohon mua të drejtën e zgjedhjes dhe kandidimit, është elementare.
Po të kishte këtë proporcion emigrimi në Francë-Itali, do ishin ndërruar 3-4 qeveri
Blushi: Kemi biseduar për një projekt që të iluminonte Shqipërinë, kemi folur për ide, si ti japim pak më shumë shpresë këtij vendi, shpresa apo frymëzimi që u krijua nga zgjedhjet është venitur, është djerrur, sepse është e matshme, matet me dëshpërimin, depresionin, papunësinë, varfërinë, cënimin e interesit publik. Emigracioni, po vij nga një debat në palament për emigracionin, e ndalim dot hemoragjinë sociale sot? Ça tha Rama, edhe gjermanët emigrojnë, edhe italianët. Natyrisht edhe ata emigrojnë, por askush në masën tonë. Emigracioni jonë, Italia në vitin 2015 të kishte humbur qytetin e Milanos, një qytet me 100 mijë banorë, Fier-Elbasan, kemi një qytet më pak, sikur kjo të kishte ndodhur në Itali apo në Francë në këtë proporcion, do të ishin rrëzuar 3-4 qeveri, është cinike ti thoni shqiptarëve që edhe italianët emigrojnë.
Rakipi: Zoti.Blushi, të gjitha tezat tuaja, cënimi i statutit, Rama në këto 3 vjet, a mund ti themi shqiptarëve pse Ben Blushi e bën ndryshe PS dhe qeverisjen, çfarë do bëni ndryshe nga Rama? Pothuajse nuk ka qeverisur, pse e bën ndryshe ti?
Blushi: Të falenderoj që më pyetët, e zëmë se ka zgjedhje, e zëmë se do të ketë pse duhet PS të votojnë për mua? Për 2 arsye, përgjatë këtyre 30 ditëve që kanë mbetur deri në Kongres, ka apo nuk ka kandidim, kjo nuk është çështje e PS është themelore, nuk mund të kemi një vend demokratik, nëse në partitë politike nuk ka demokraci. Kjo betejë nuk është e imja personale është e gjithë shqiptarëve dy shtylla: e para ça fytyre do ti jap PS, në funksionimine saj dhe ka mbetur jashtë kohe, PS ka funksionuar më mirë se të tjerat në vite por ka nevojë për modernizim, kam projekt modernizues, e para, zgjedhje paraprake brenda partisë siç ndodh në Itali, në Francë, ka primare, zgjedhje paraprake brenda partisë për Kryeministër dhe të kryetarëve të Bashkive, ka disa kandidatë, mund të ketë zgjedhje paraprake, s’ka pse ti emërojë vetëm një njeri. Populli socialist, anëtarësia socialiste apo më gjerë e hapur të votojnë paraprakisht për Kryeministrin apo kryetarëve të Bashkive, është spektakël demokracie. Ne kemi nevojë ta hapim vendin tonë, po e mbyllëm kjo do të na marrë frymën, e mbylli Saliu tani vjen Rama na zë frymën, nuk duhet liria dhe demokracia. Modernizimi i partisë.
Në PS dua të fus një norme etike, nuk ka financim anonim
Rakipi: Në vitin 2008 u ndryshua Kushtetuta dhe u ndryshua në mënyrën më antidemokratike, e mbështetën demokratët, në fakt zërat që e kundërshtuan ishin të paktë edhe ju se kundërshtuat.

Blushi: Nuk mendoj që deformimet që kanë ardhur më pas kanë ardhur për ndryshimin e Kushtetutës. Kriminelët vinë në parlament kur ai që i fut nuk ka raport koshience me veten e vet. Ça bëmë në 2008, nga zgjedhje direkte në zgjedhje proporcionale, kriminelin e fut si në mazhoritar, si në proporcional, është argument i dobët që forcoi edhe kryetarët e partive ndryshimet, kryetarët. E dini ju nga se financohen partitë në Shqipëri, transparencë financiare, e di ti kush janë investimet më të mëdha në 7 vitet e fundit, fushatat zgjedhore, asnjë investim i huaj apo të flas për 3 vitet e fundit, nuk ka investuar më shumë para se partitë politike të 2013. 20 ml euro, 30 mln euro që hap vende pune, rrugë, impiante, makina, fushata zgjedhore sipas të gjitha gjasave ka kapërcyer, 20-30-40 milion euro, nga dalin këto para? Ky është thelbi i çështjes. Këta që BE u kërkon të pastrojnë parlamentin, këta nuk vinë vetëm, këta vinë me para, këto para janë të zeza, droge, prostitucioni, rrëmbimesh, grabitje. Si ka mundësi që këto para të futen në buxhete, pse duhet ta bëjmë këtë gjë?
Rakipi: Ju po thoni se partitë kanë bërë fushatë me para të krimit?
Blushi: Nuk deklarojnë financat, nëse më jep 100 mijë lekë unë s’kam frikë ti deklaroj, nëse ti më jep 500 mijë euro, ka pasur njërëz që kanë thënë që i kam dhënë 500 mijë euro, s’dua të dyshoj, ajo që propozoj është që financat e Partisë Socialiste të deklarohen, donacionet të deklarohen, 1 herë në vit të deklarohet buxheti i partisë. Ky është buxhet publik, nuk ke nevojë të jesh i pasur, nëse partitë janë transparente, shumicën e donancioneve nga anëtarësia kjo të mjafton, ne nuk jemi 300 mln banor si SHBA, ne jemi 3 milion. Nëse ka rregull, s’ka nevojë të fusim njerëz të dyshimtë, shqiptarët do besojnë, po kthehemi në piramida politike. Dua të fus një normë etike ose rregull, sipas të cilës nuk ka financim anonim, ka financim të deklaruar. Të gjitha janë anonime, sipas të cilit financimi i dikujt nuk kalon në asnjë rast 5 për qind të parave të ardhura nga kuotat e partisë, donancionet e anëtarësisë.