Britani : 6 në 10 shqiptarë klandesinë kërkojnë azil në Britani

94

Me origjinë shqiptare janë 6 nga 10 emigrantë të parregullt që mbërrijnë në Britani përmes Kanalit Anglez me numrin e tyre që nga fillimi i vitit ka arritur në 6.000 sipas Home Office.

Të njëjtat shifra tregojnë se, midis janarit dhe qershorit 2022, 2,165 shqiptarë mbërritën në Britaninë e Madhe krahasuar me vetëm 23 të zbuluar në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Në 6-mujorin emestrin e parë më shumë se gjysma (51%) e ardhjeve të parregullta vinin nga tre kombësi – shqiptare (18%), afgane (18%) dhe iraniane (15%).

Pavarësisht kërcënimeve të Britanisë për të dërguar ata që mbërrinin ilegalisht. Departamenti zbuloi se më shumë se tre të katërtat (76%) e azilkërkuesve të huaj iu dha azil, leje ose mbrojtje humanitare, një shkallë që arriti nivelin më të lartë në 32 vjet. .

Diferencat e mbetura për përpunimin e kërkesave për azil arritën në 118,000

Britania ka arritur një marrëveshje me qeverinë shqiptare për të përshpejtuar largimin e shtetasve shqiptarë që nuk kanë leje për të qëndruar në Britaninë e Madhe, me një delegacion policor nga Shqipëria që ka mbërritur në vend.

Sipas Ministrisë së Brendshme, Shqipëria është një “vend i sigurt dhe i begatë”.

Duke komentuar statistikat, Sekretari i Imigracionit të Paligjshëm Simon Bains tha: “Rritja e konsiderueshme e njerëzve që bëjnë kalime të rrezikshme me varka të vogla vazhdon të ushtrojë presion mbi sistemin e azilit në Mbretërinë e Bashkuar dhe aftësinë tonë për të marrë vendime në kohë” Kushdo që udhëton nëpër vende të sigurta për të arritur në Britanin e Madhe duhet të kërkojë azil atje në vend që t’u japë para bandave,” vazhdoi ai.

Solomon, shefi ekzekutiv i Këshillit të Refugjatëve, tha se do të ishte gabim të paragjykoheshin rastet dhe se shumica e kërkesave për azil nga shtetasit shqiptarë u pranuan në Britanin e Madhe. “Ne e dimë vetë se shumë shqiptarë janë trafikuar dhe janë viktima të shfrytëzimit kriminal dhe seksual. Vetëm për shkak se një vend nuk është në luftë nuk do të thotë se është i sigurt për të gjithë ata që jetojnë atje. “Të paragjykosh rrjedhën e një kërkese për azil bazuar në paragjykimet për vendin e origjinës së aplikantit është krejtësisht e gabuar dhe minon procesin e përcaktimit të azilit që kërkon të sigurojë të kundërtën – që kërkesat të vlerësohen në bazë të meritave të tyre individuale,” tha ai.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: